FLEX

Home / FLEX

FLEXpurpleUSflag   USSeal

 

Πληροφορίες για το πρόγραμμα FLEX σε τοπικές γλώσσες:

 SR/CG Magyar Shqip  EN   


calender50 
Η εξέταση για το FLEX σε Ελλάδα, Μαυροβούνιο και Σερβία για το έτος 2020/21, έχει ολοκληρωθεί. Το Σεπτέμβριο του 2020 θα ανακοινωθούν οι πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό για το πρόγραμμα FLEX 2021/22.


FLEXbrochure

 

 

 

 

 

«…προσφέρουν τόσα πολλά στην κοινότητά μας, φέρνοντας τους μαθητές μας σε επαφή με κουλτούρες που δε γνώριζαν πως είναι διαφορετικές από τη δική τους. Μου κλέβουν την καρδιά μια για πάντα. Χαίρομαι πολύ όταν μας επισκέπτονται και ακούμε για τις επιτυχίες τους και πως είναι η ζωή τους ως ενήλικες».
– Γονέας υποδοχής μαθητή FLEX

«Το πρόγραμμα FLEX είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στην κόρη μου. Καταλαβαίνω πόσο άλλαξε – έγινε πιο υπεύθυνη και ώριμη. Είχε την ευκαιρία να εξερευνήσει μία διαφορετική κουλτούρα ζώντας με μία οικογένεια υποδοχής και βιώνοντας την Αμερικανική εφηβική ζωή. Το FLEX όχι μόνο τη βοήθησε να ενηλικιωθεί αλλά βλέπω κι εγώ πως είναι η Αμερικανική κουλτούρα. Οι γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους με μία άγνωστη οικογένεια στο εξωτερικό, όμως οι οικογένειες υποδοχής και τα μέλη των Αμερικανικών Συμβουλίων μας προσφέρουν σημαντική υποστήριξη»
– Γονέας μαθήτριας FLEX

«Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη γεμάτη εμπειρίες χρονιά και ιδιαίτερα την οικογένεια που με φιλοξένησε…Με δέχτηκαν όχι σα να ήμουν ξένη αλλά με χαμόγελο στα πρόσωπά τους. Είμαι ένας πανευτυχής άνθρωπος γιατί έχω και άλλη μία ΜΑΜΑ εκτός από την φυσική μου. Είμαι πολύ ευγνώμων στο FLEX και στο Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α που μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνω φίλους από όλο τον κόσμο και να γνωρίσω τις κουλτούρες τους».
– Απόφοιτη FLEX από τη Γεωργία
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)Τι είναι το πρόγραμμα FLEX?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Το 1992, ο τότε γερουσιαστής Bill Bradley μαζί με τον Αμερικανό βουλευτή Jim Leach, πρότειναν τη σημαντική νομοθεσία που θεσμοθέτησε το πρόγραμμα FLEX (Future Leaders Exchange). Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Η.Π.Α) ενέκρινε τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία μιας γέφυρας φιλίας ανάμεσα στους λαούς των Η.Π.Α και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που έκτοτε έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Το πρόγραμμα FLEX χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την κυβέρνηση των Η.Π.Α, υπό τη διαχείριση του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) του Υπουργείου Εξωτερικών (US Department of State) των Η.Π.Α. Το πρόγραμμα προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές που επιλέγονται μέσω διαγωνισμού, για να μείνουν ένα χρόνο στις Η.Π.Α, σε εθελοντική οικογένεια υποδοχής και να φοιτήσουν σε σχολείο εκεί. Με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα ενθαρρύνει την κατανόηση μεταξύ των πολιτών των Η.Π.Α και των πολιτών άλλων χωρών.

Το πρόγραμμα FLEX υποστηρίζεται τοπικά από χιλιάδες πολίτες των Η.Π.Α και από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φιλοξενούν, εκπαιδεύουν και στηρίζουν τους μαθητές χωρίς χρηματικό όφελος.
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Ποιος οργανώνει το πρόγραμμα FLEX?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Τα Αμερικανικά Συμβούλια για τη Διεθνή Εκπαίδευση (American Councils for International Education) οργανώνουν τη διαδικασία εύρεσης και επιλογής των υποψηφίων, καθώς και την προετοιμασία και το ταξίδι των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα FLEX. Τα Αμερικανικά Συμβούλια είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος από την ίδρυσή του το 1974 αποσκοπεί στην κατανόηση μεταξύ των λαών, την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία μέσω της εκπαίδευσης. Για περισσότερα από 40 χρόνια, τα Αμερικανικά Συμβούλια σχεδιάζουν, υλοποιούν και στηρίζουν καινοτόμα προγράμματα σε Η.Π.Α, Ευρώπη, Ευρασία, Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. Σε αυτά περιλαμβάνονται διάφορα αμερικανικά κυβερνητικά προγράμματα για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ανάμεσά τους και το FLEX), για φοιτητές, απόφοιτους, δασκάλους και καθηγητές.

Και άλλοι ακόμα μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί στις Η.Π.Α υποστηρίζουν το πρόγραμμα FLEX. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α έχει ζητήσει από αυτούς τους οργανισμούς να βοηθήσουν στη φιλοξενία μαθητών σε κατά τόπους οικογένειες υποδοχής και να οργανώνουν δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του ετήσιου προγράμματος.
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Τι προσφέρει η Υποτροφία?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Η υποτροφία FLEX προσφέρει τα παρακάτω:
• Το ταξίδι μετ’ επιστροφής (από τον τόπο διαμονής στην Ελλάδα μέχρι τις Η.Π.Α και πίσω).
• Μηνιαίο οικονομικό βοήθημα ώστε οι μαθητές να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να καλύπτουν τα απαραίτητα προσωπικά τους έξοδα.
• Εγκατάσταση και φιλοξενία σε μία κατάλληλα επιλεγμένη αμερικανική οικογένεια υποδοχής για ένα χρόνο.
• Εγγραφή σε αμερικανικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την προετοιμασία των μαθητών πριν από το πρόγραμμα και την προετοιμασία για την επανένταξή τους κατά την επιστροφή τους.
• Δραστηριότητες του προγράμματος σε τοπικές κοινότητες των Η.Π.Α.
• Ιατρική ασφάλιση, εκτός από την κάλυψη για προϋπάρχοντα ιατρικά θέματα και για οδοντιατρική φροντίδα.
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Τι δεν προσφέρεται?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Η υποτροφία FLEX δεν καλύπτει τα παρακάτω:
• Το κόστος απόκτησης διεθνούς διαβατηρίου.
• Προσωπικά κόστη που ξεπερνούν το ποσό του μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος.
• Κόστος υπέρβαρων αποσκευών, λογαριασμούς τηλεφώνου και ίντερνετ.
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)Ποιος/ποια δικαιούται να κάνει αίτηση στο πρόγραμμα?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ο διαγωνισμός για την υποτροφία FLEX είναι αξιοκρατικός, ανοιχτός και χωρίς κόστος σε όσους/όσες πληρούν τα παρακάτω κριτήρια. Μαθητές με αναπηρία είναι ευπρόσδεκτοι να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Κάθε χρόνο, περίπου 20 μαθητές με αναπηρία συγκαταλέγονται στους επιτυχόντες. Οι επιλεγμένοι μαθητές με αναπηρία πληρούν τα ίδια κριτήρια με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Κάθε μαθητής μπορεί να κάνει αίτηση μία φορά για κάθε κύκλο αιτήσεων.

Οι επιλέξιμοι υποψήφιου θα πρέπει:

  1. Να φοιτούν στην τελευταία τάξη του δημοτικού, στην Α’ ή Β’ τάξη του Γυμνασίου για τους μαθητές από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και να φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου ή στην Α’ Λυκείου για μαθητές από την Ελλάδα
  2. Να πληρούν τις προϋποθέσεις ηλικίας/σχολικής τάξης (όπως αναφέρονται στον πίνακα)
  3. Να είναι εγγεγραμμένοι σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την περίοδο που υποβάλλουν τη αίτηση
  4. Να έχουν γενικό μέσο όρο βαθμολογίας ίσο ή μεγαλύτερο του “καλώς” (13,1/20)
  5. Να έχουν γνώση της αγγλικής γλώσσας και να μπορούν να αποδείξουν ικανότητα χειρισμού της κατά την εγγραφή τους στο πρόγραμμα
  6. Να πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί βίζα για τις Η.Π.Α.
  7. Να είναι Έλληνες πολίτες και να δικαιούνται διεθνές διαβατήριο

Μαθητές με αναπηρία θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το φθινόπωρο του 2019 και να είναι γεννημένοι από 15 Φεβρουαρίου 2002 έως 15 Ιουλίου 2005.

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Ποιος/ποια δε δικαιούται να κάνει αίτηση?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Δεν έχει δικαίωμα όποια/όποιος:
• Δεν πληροί τα παραπάνω κριτήρια 1-7.
• Έχει διαμείνει περισσότερες από ενενήντα (90) ημέρες στις Η.Π.Α τα τελευταία πέντε χρόνια.
• Η οικογένεια του/της ή μέλος αυτής:
○ Αιτείται ή έχει αιτηθεί στο παρελθόν να μεταναστεύσει μόνιμα στις Η.Π.Α.
○ Σχεδιάζει να μεταναστεύσει ή έχει ήδη μεταναστεύσει στις Η.Π.Α.
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Untitled-1Πως μπορώ να κάνω αίτηση?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Εκπρόσωποι των Αμερικανικών Συμβουλίων θα επισκεφθούν περιοχές στη Σερβία και το Μαυροβούνιο για να υλοποιήσουν εξετάσεις κατά το φθινόπωρο 2019. Στην Ελλάδα, η αρχική φάση του διαγωνισμού είναι διαδικτυακή. Υποψήφιοι από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο πρέπει να προσέλθουν στο αντίστοιχο εξεταστικό κέντρο την καθορισμένη ώρα και να έχουν μαζί τους κάποιο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας και ένα στυλό. Μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 17 Οκτωβρίου, οι υποψήφιοι από της Σερβία μπορούν να κάνουν αίτηση ONLINE στο σύνδεσμο: https://ais.americancouncils.org/flex. Οι υποψήφιοι από την Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσουν τη διαδικτυακή αίτηση έως 17 Οκτωβρίου 2019. Οι υποψήφιοι που θα επιτύχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στην ημιτελική φάση.

Η εγγραφή με τους εκπρωσόπους των Αμερικανικών Συμβουλίων στα εξεταστικά κέντρα γίνεται την ημέρα της εξέτασης. Δε υπάρχει η δυνατότητα προ-εγγραφής. Παρακαλώ να έχετε μαζί σας ένα μαύρο στυλό και ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ελλάδα ONLINE:

Ο ανοιχτός διαγωνισμός για την Ελλάδα θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2019. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας καλούνται να συμπληρώσουν την αρχική διαδικτυακή αίτηση διαθέσιμη στον ιστότοπο ais.americancouncils.org/flex, μέχρι την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019. Μία ανεξάρτητη επιτροπή θα αξιολογήσει τις αιτήσεις και θα επιλέξει τους υποψήφιους της ημιτελικής φάσης (semifinalists) το Νοέμβριο. Κατά την ημιτελική φάση του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι θα παραλάβουν την επίσημη αίτηση, θα γράψουν ένα τεστ αγγλικών, μία έκθεση και θα λάβουν μέρος σε προσωπική συνέντευξη από εκπροσώπους των Αμερικανικών Συμβουλίων. Οι υποψήφιοι δικαιούνται να κάνουν μία μόνο αίτηση και να λάβουν μία μόνο φορά μέρος στη γραπτή εξέταση και τη συνέντευξη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο +30 6946604002 ή με email στο greece@americancouncils.eu.

Σερβία:

Η ONLINE αίτηση είναι ανοιχτή έως 17 Οκτωβρίου! Κάνετε αίτηση εδώ: https://ais.americancouncils.org/flex

Novi Pazar  9 SEP 2019, Vuka Karadžića bb, zgrada Državnog uni, at 9:00h
Užice  10 SEP 2019, Trg Sv. Save 36, zgrada Pedagoškog fakulteta, at 9:00h
Zaječar  11 SEP 2019, Kneginje Ljubice 5, at 9:00h
Vranje  12 SEP 2019, Partizanska 12, at 9:00h
Kragujevac  14 SEP 2019, Jovana Cvijića 1, zgrada Pravnog fakulteta, at 10:15h
Niš  21 SEP 2019, Ćirilia i Metodija 2, Niš, zgrada Filozofskog fak, at 9:00h
Novi Sad  21 SEP 2019, Zlatne grede 4, at 9:00h
Belgrade  28 SEP 2019, Studentski trg 3, zgrada Filološkog fakulteta, at 9:00

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο +381 11 32 45 905 με email στο belgrade@americancouncilssee.org.

Μαυροβούνιο:

Berane   27.9.2019
Podgorica   28.9.2019

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο +382 67 562 121 με email στο podgorica@americancouncilssee.org.

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Πως λειτουργεί η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής;
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Οι μαθητές συμμετέχουν σε διαγωνισμό που αποτελείται από αρκετές φάσεις. Στην ημιτελική φάση οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους καλούνται σε μία ενημερωτική συνάντηση ώστε να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα. Στη συνέχεια, λαμβάνουν μέρος σε προσωπική συνέντευξη με μέλη των Αμερικανικών Συμβουλίων, γράφουν ένα τυποποιημένο τεστ αγγλικών και δύο ακόμα εκθέσεις υπό επιτήρηση και παραλαμβάνουν την επίσημη αίτηση για το πρόγραμμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στο τοπικό γραφείο των Αμερικανικών Συμβουλίων εντός δύο εβδομάδων.

Η τελική επιλογή βασίζεται στην επίδοση των μαθητών και στην αποδεδειγμένη ετοιμότητα τους να βιώσουν την εμπειρία μιας ανταλλαγής που διαρκεί ένα χρόνο, σύμφωνα με την αίτηση και το διαγωνισμό. Η επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι σημαντική αλλά δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιλογής. Επιπλέον, οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό υγείας για να πιστοποιηθεί ότι η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Η διαδικασία επιλογής θα ολοκληρωθεί την άνοιξη. Όλοι οι υποψήφιοι θα λάβουν ενημέρωση σχετικά με την πορεία της αίτησής τους έως τα μέσα Μαΐου. Οι επιτυχόντες θα παρακολουθήσουν μία σειρά ενημερωτικών συναντήσεων και προετοιμασίας πριν από την αναχώρησή τους, το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου. Θα αναχωρήσουν για τις Η.Π.Α το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στη χώρα τους τον επόμενο Μάιο-Ιούνιο. Οι μαθητές FLEX πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους στο τέλος του προγράμματος την ημερομηνία που ορίζεται από τα Αμερικανικά Συμβούλια. Η διάρκεια της βίζας δεν μπορεί να τροποποιηθεί και να παραταθεί πέραν της διάρκειας του προγράμματος.

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)9

Τι θα κερδίσω από την εμπειρία της ανταλλαγής?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Το πρόγραμμα FLEX δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν για τους ανθρώπους και την κουλτούρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι συμμετέχοντες του FLEX επίσης είναι νέοι πρέσβεις και νέες πρέσβειρες που διδάσκουν στους Αμερικάνους τις κουλτούρες των χωρών τους. Οι συμμετέχοντες εξερευνούν άλλους πολιτισμούς, εξελίσσονται ως άτομα και προετοιμάζονται καλύτερα για έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο. Οι μαθητές δημιουργούν στενούς δεσμούς με τις οικογένειες υποδοχής και τις τοπικές κοινότητες χτίζοντας σχέσεις που κρατάνε για μία ζωή. Πολλοί απόφοιτοι σπουδάζουν σε μεγάλα πανεπιστήμια μετά από την επιστροφή τους και αργότερα βρίσκουν ενδιαφέροντα επαγγέλματα στα οποία αξιοποιούν τις δεξιότητες που κέρδισαν κατά τη διαμονή τους στις Η.Π.Α.
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Τι θα πρέπει να σκεφτείς πριν κάνεις αίτηση στο FLEX?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Οι μαθητές που σκέφτονται να κάνουν αίτηση στο FLEX θα πρέπει πρώτα να αναλογιστούν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του προγράμματος, όπως ενδεικτικά:
• Θα πρέπει να επαναλάβω τη σχολική χρονιά όταν γυρίσω πίσω στη χώρα μου?
• Θα γυρίσω πίσω αρκετά νωρίς ώστε να προλάβω να δώσω εξετάσεις στο σχολείο/πανεπιστήμιο; Οι μαθητές του FLEX επιστρέφουν τέλος Μαΐου και αρχές Ιουνίου
• Θα πρέπει να έχω ρυθμίσει το θέμα της στρατιωτικής μου θητείας και της αναβολής της?
• Θα μπορέσω να αποφοιτήσω με άριστα ή να κερδίσω αριστείο στο ελληνικό σχολείο?

Τέλος, οι μαθητές παρακολουθούν ένα αμερικανικό σχολείο, όπου η διδακτέα ύλη διαφέρει επί της ουσίας από αυτή της εκάστοτε χώρας, με αποτέλεσμα να μη διδάσκονται ακριβώς τα ίδια γνωστικά αντικείμενα.
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Για μαθητές από την Ελλάδα:
flex.gr@americancouncils.org
tel: + 30 6946 604 002
Facebook: FLEX Greece
Website: www.ac-see.org
‘Ωρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή
9-17h

Για μαθητές από τη Σερβία:
flex.rs@americancouncils.org
tel: +381 11 32 45 905
Facebook: FLEX Serbia
Website: www.ac-see.org
‘Ωρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή
10-17h

Για μαθητές από το Μαυροβούνιο:
flex.mn@americancouncils.org
tel: +382 67 562 121
Facebook: FLEX Montenegro
Website: www.ac-see.org
ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ


Ακολουθήστε το FLEX

Instagram.icontwitter.iconfacebook.iconwww.icon

 

 

facebook.icon   FLEX Montenegro facebook.icon   FLEX Serbia
facebook.icon    FLEX Greece Instagram.icon  FLEX Greece
 twitter.icon  FLEX Greece


Ακολουθήστε τα Αμερικανικά Συμβούλια

 

facebook.icon  American Councils Montenegro facebook.icon  American Councils Serbia
Instagram.icon  American Councils Montenegro Instagram.icon  American Councils Serbia
  twitter.icon American Councils Serbia