Saznajte više o FLEX programu za srednjoškolce

Home / Saznajte više o FLEX programu za srednjoškolce

FLEXpurple

USflag

USSeal

 

 

 

 


Informacije of FLEX programu na lokalnim jezicima:

  EN      Magyar   Shqip   Ελληνικά


calender50

Raspored testiranja za Grčku, Crnu Goru i Srbiju za 2019  (Raspored testiranja za 2020/2021 akademsku godinu biće objavljen u septembru 2019)

 

“…Učenici na razmeni mnogo daju našoj zajednici tako što uče našu decu o mestima o kojima su možda samo sanjali da bi ih jednog dana mogli posetiti. Uče ih i o kulturama o kojima naša deca nisu ni znala da postoje i da su drugačije. Najbolje od svega je to što ja učenike na razmeni volim kao svoju decu. Prirastu mi za srce i to je to – zauvek su kao moji. Obožavam kada dođu da nas posete nakon što odu u svoje zemlje. Drago mi je uvek kad čujem da su uspeli – da su završili škole. Drago mi je da znam šta rade sada kada su odrasli ljudi.
-Host roditelj učesnika FLEX-a

“Kao majka mogu da posvedočim koliko se moja ćerka promenila i uznapredovala kao osoba. Čini se da je odgovornija i zrelija jer je imala priliku da
neposredno istraži drugu kulturu živeći sa tamošnjom porodicom tipičnim životom srednjoškolke iz Amerike. FLEX joj pružio, dakle, da uzraste kao osoba, ali ja osećam i uticaj američke kulture sada u njoj. Roditelje brine bezbednost njihovog deteta koje treba da živi sa nepoznatom porodicom – no, porodice u SAD, uposlenici FLEX-a i Američki savet jako mnogo pažnje posvećuju podršci deteta.
FLEX program je nešto najbolje što se dogodilo našoj ćerki.”
-Majka FLEX učenice

“Nikada neću moći da zaboravim ovu godinu ispunjenu iskustvima, a pogotovo neću moći da zaboravim moju host-porodicu… Dočekali su me sa osmehom na očima, a ne kao neku strankinju. Ja sam među najsrećnijim ljudima na svetu jer sam imala još jednu mamu, pored one koja me je rodila. Zahvalna sam FLEXprogramu i Stejt departmentu Vlade SAD što sam dobila ovu priliku da upoznam i sprijateljim se s ljudima iz svih krajeva sveta.”
– Bivša učesnica FLEX-a iz Gruzije
VRATI NA POČETAK

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)Šta je FLEX program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Podrškom donošenju zakonskog rešenja senatori Bil Bredli (Bill Bradley) i njegov kolega senator Džim Lič (Jim Leach) 1992. godine omogućili su
nastajanje FLEX programa. Kongres Sjedinjenih Američkih Država podržao je stvaranje budžeta kojim bi se omogućilo uspostavljanje veza SAD sa, u
početku, narodima zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a kasnije i drugim državama.

FLEX program u potpunosti plaća Vlada SAD, a administrira ga Kancelarija za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta. Pažljivo odabrani
učenici koji su prošli proces takmičenja dobijaju od FLEX programa stipendiju da provedu jednu godinu u SAD sa američkom volonterskom
porodicom pohađajući američku srednju školu. Cilj stipendije je da unapredi razumevanje SAD i drugih država u svetu. Hiljade građana i srednjih škola pomaže sprovođenje FLEX programa tako što kod sebe uzimaju strane učenike i pružaju im podršku i obrazovanje bez ikakve novčane naknade.

U proteklih 27 godina postojanja programa stipendiju je dobilo više od 27900 srednjoškolaca. Tokom školske 2020-21. godine više od 900 učenika će provesti jednu školsku godinu u SAD kao učesnici FLEX-a.

Učenici sa hendikepom mogu učestvovati na programu po istim kriterijima. Svake godine u SAD na program ode oko 20 učenika sa hendikepom.
VRATI NA POČETAK

Ko organizuje program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Američki savet za međunarodno obrazovanje testira i vrši izbor kandidata za FLEX, a one koji dobiju stipendiju takođe i priprema za program i organizuje putovanje u SAD. Američki savet je osnovan 1974. godine i postao međunarodna neprofitna organizacija koja radi na unapređivanju međusobnog razumevanja zemalja sveta, kao i na razmeni ideja te učvršćivanju saradnje kroz obrazovanje. Više od 40 godina Američki savet proizvodi, sprovodi i podržava inovativne obrazovne programe u SAD, Bliskom istoku, Evroaziji, Aziji i Africi za desetine hiljada učesnika. Među ovim programima su i programi razmene za srednjoškolce (FLEX i drugi programi), studente osnovnih i poslediplomskih studija, kao i za nastavnike i profesore.

FLEX program podržavaju i učestvuju u sprovođenju i mnoge druge neprofitne organizacije u SAD. Po zahtevu Vlade SAD ove organizacije smeštaju učesnike programa u porodicedomaćine, a takođe i organizuju aktivnosti na lokalnom nivou za učesnike programa.
VRATI NA POČETAK

Šta stipendija nudi?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stipendija nudi sledeće:
• Povratnu avionsku kartu za međunarodno putovanje (od kuće do Sjedinjenih Američkih Država i natrag),
• Mesečni džeparac koji će pomoći učenicima da učestvuju u društvenim aktivnostima i kupuju neophodni lični pribor,
• Smeštaj u izabranoj SAD porodici domaćina godinu dana,
• Upis u američku srednju školu,
• Programske orijentacijske aktivnosti uključujući pred-programsku pripremu i pripremu za ponovni dolazak kući,
• Programske aktivnosti organizovane u lokalnim američkim zajednicama,
• Podršku alumnijima u implementiranju projekata u njihovim domovinama,
• Zdravstveno osiguranje.
VRATI NA POČETAK

Šta stipendija ne nudi?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stipendija NE pokriva sledeće troškove:
• Plaćanje međunarodnog pasoša;
• Lične troškove koji nisu pokriveni mesečnom stipendijom;
• Troškove prekoračenja težine prtljaga;
• Telefonske pozive koji se prave iz SAD kući ili pristup elektronskoj pošti.
VRATI NA POČETAK

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)

Ko je kvalifikovan da se prijavi za
program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
U skladu sa inicijativama koje finansira Vlada SAD, posvećenim promovisanju boljeg razumevanja sa zemljama jugoistočne Europe, testiranje za Future Leaders Exchange (FLEX) stipendiju je zasnovano na postignuću (merit based), te je otvoreno i besplatno za sve kandidate koji ispunjavaju kriterijume. Raspored testiranja se objavljuje na sajtu programa u septembru svake školske godine.

Kandidati za školsku 2020/21. treba da:

  1. Budu upisanu u prvi ili drugi razred srednje škole i da su rođeni između 1. januara 2003 i 15. jula 2005. godine
    (učenici sa hendikepom mogu biti i stariji)
  2. Pohađaju prvi ili drugi razred srednje škole od septembra 2019.
  3. Imaju akademski uspeh u rasponu dobar-odličan
  4. Imaju prethodno iskustvo u učenju engleskog jezika
  5. Nisu maturirali tj. završili srednju školu pre nego što program razmene počne
  6. Ispunjavaju J-1 vizne/SEVIS uzrasne uslove za srednjoškolske učenike
  7. Budu državljani Crne Gore ili Srbije i da su u mogućnosti da dobiju pasoš zemlje u kojoj se prijavljuju

Učenici sa invaliditetom u Crnoj Gori i Srbiji moraju biti upisani u srednju školu na jesen 2019. godine i moraju biti rođeni između 15. februara 2002. i 15. jula 2005.
VRATI NA POČETAK

Ko nije kvalifikovan za prijavu za FLEX?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Učenici nisu kvalifikovani da se prijave ako:
• Ne ispunjavaju gore navedene kriterijume
• Ukoliko su boravili kod američke porodice tri (3) meseca ili duže tokom proteklih pet (5) godina
• Ukoliko su njihove porodice:
○ Aplicirale ili će aplicirati za emigraciju u Sjedinjene Države
○ Imaju planove da emigriraju ili su već emigrirali u Sjedinjene Države.
VRATI NA POČETAK

Untitled-1Kad i kako mogu da se prijavim?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Predstavnici Američkog saveta za međunarodno obrazovanje svake jeseni posećuju određene gradove kako bi sproveli testiranje. Kandidati moraju doneti u centar za testiranje dokaz o godini rođenja i jednu noviju fotografiju dimenzija 3×4 cm u vreme početne registracije. Mesta centara za testiranje se objavljuju putem društvenih mreža i medija, a informacije se mogu dobiti i putem internet stranice discoverflex.org. Kandidati mogu biti testirani u samo JEDNOM centru za testiranje.

Svi kandidati prolaze kroz kratak test engleskog jezika (1. krug). Oni koji prođu prvi test rade esej na na engleskom jeziku na svakodnevne, životne teme. Ovaj je esej deo 2. kruga.

Kandidati moraju uspešno završiti prva dva kruga testiranja pre nego što prime završne materijale za prijavu i pre nego što budu intervjuisani. Intervju i još jedan esej čine 3. krug. U okviru 3. kruga učenici rade još jedan test engleskog jezika.

Registraciju sprovode zaposleni iz Američkog saveta u svim lokacijama za testiranje a počinje u 8:30 ujutro i traje do 11 ujutro na sam dan testiranja. Ne postoji nikakvo prijavljivanje unapred. Ponesite crnu hemijsku olovku, fotografiju veličine 3×4 cm i identifikacioni dokument (pasoš ili đačku knjižicu ili izvod iz matične knjige rođenih).

Datumi testiranja tokom jeseni 2019. godine za školsku 2020/21. godinu

Grčka:

 

Srbija:

Novi Pazar
Zaječar
Užice
Vranje
Niš
Kragujevac
Novi Sad
Beograd


Crna Gora:

Berane
Podgorica

VRATI NA POČETAK

Kako se testiraju i biraju učesnici FLEX programa?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Učesnici takmičenja prolaze nekoliko krugova testiranja i selekcije. Pred sam kraj takmičenja (treći i poslednji krug) učenici i njihovi roditelji se pozivaju da prisustvuju sastanku kako bi saznali više o FLEX programu. Nakon tog sastanka sledi intervjuisanje učenika koje rade uposlenici Američkog saveta, zatim testiranje engleskog jezika kao i pisanje eseja. Takođe, učenici u toj fazi takmičenja dobiju i prijavni formular koji treba da popune u roku od dve sedmice.

Odabir učesnika zasniva se na njihovim kvalitetima i postignućima kao i na spremnosti za razmenu. Uvid u kvalitet i postignuća pruža celokupan utisak učenika u procesu takmičenja za FLEX stipendiju. Poznavanje engleskog jezika je bitno, ali ne i ključno, za odabir učesnika FLEX-a. Učenici, takođe, treba da podnesu dokumntaciju kojom dokazuju da su zdravstveno spremni da pohađaju program.

Proces selekcije završava se u proleće, a stipendisti saznaju svoj status do polovine maja. Stipendisti prolaze seminar pripreme u junu/julu, a na program putuju u avgustu. Povratak kući je krajem maja i juna naredne godine. Učesnici FLEX programa imaju obavezu da se u zemlju porekla vrate kada to Američki savet odredi. Ne postoji razlog zbog kojeg bi američka viza učesnicima FLEX-a mogla biti produžena.
VRATI NA POČETAK

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)9

Kako će mi koristiti iskustvo razmene?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Future Leaders Exchange program nudi učenicima priliku da nauče više o ljudima i kulturi Sjedinjenih Država te šansu da poduče druge o ljudima i kulturi svoje zemlje.