Saznajte više o FLEX programu za srednjoškolce

Home / Saznajte više o FLEX programu za srednjoškolce

FLEXpurpleUSflag   USSeal


Informacije of FLEX programu na lokalnim jezicima:

  EN      Magyar   Shqip   Ελληνικά


calender50

 

Testiranje za FLEX program u Grčkoj, Srbiji i Crnoj Gori za školsku 2020/21. godinu je završeno. U septembru 2020. objavićemo raspored testiranja za školsku 2021/22. 

 

FLEXbrochureTHUMB

 

 

 

 

“…Učenici na razmeni mnogo daju našoj zajednici tako što uče našu decu o kulturama o kojima nisu ni znala da su drugačije od njihovih. Prirastu mi za srce i to je to – zauvek su kao moji. Obožavam kada dođu da nas posete nakon što odu u svoje zemlje. Drago mi je slušam o njihovim uspesima i šta rade sada kada su odrasli ljudi.
-Host roditelj učesnika FLEX-a

“FLEX program je nešto najbolje što se dogodilo mojoj ćerki. Vidim koliko se promenila – postala je odgovornija i zrelija. Imala je priliku da upozna drugu kulturu živeći u host-porodici, iskusivši život tipičnog američkog tinejdžera. FLEX nije samo njoj pomogao u tome da se razvije u mladu odraslu osobu, već sam i ja osetila kako izgleda američka kultura. Roditelji su zabrinuti za bezbednost svoje dece u nepoznatoj porodicu koja živi preko okeana, ali host-porodice i zaposleni na FLEX programu i u Američkom savetu pružaju veliku podršku.”
-Majka FLEX učenice

“Nikada neću moći da zaboravim ovu godinu ispunjenu iskustvima, a pogotovo neću moći da zaboravim moju host-porodicu… Dočekali su me sa osmehom na očima, a ne kao neku strankinju. Ja sam među najsrećnijim ljudima na svetu jer sam imala još jednu mamu, pored one koja me je rodila. Zahvalna sam FLEXprogramu i Stejt departmentu Vlade SAD što sam dobila ovu priliku da upoznam i sprijateljim se s ljudima iz svih krajeva sveta.”
– Bivša učesnica FLEX-a iz Gruzije
VRATI NA POČETAK

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)Šta je FLEX program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Podrškom donošenju zakonskog rešenja senatori Bil Bredli (Bill Bradley) i njegov kolega senator Džim Lič (Jim Leach) 1992. godine omogućili su nastajanje FLEX programa. Kongres Sjedinjenih Američkih Država podržao je stvaranje budžeta kojim bi se omogućilo uspostavljanje veza SAD sa, u početku, narodima zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a kasnije i drugim državama.

FLEX program u potpunosti plaća Vlada SAD, a administrira ga Kancelarija za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta. Pažljivo odabrani učenici koji su prošli proces takmičenja dobijaju od FLEX programa stipendiju da provedu jednu godinu u SAD sa američkom volonterskom porodicom pohađajući američku srednju školu. Cilj stipendije je da unapredi razumevanje SAD i drugih država u svetu. Hiljade građana i srednjih škola pomaže sprovođenje FLEX programa tako što kod sebe uzimaju strane učenike i pružaju im podršku i obrazovanje bez ikakve novčane naknade.

U proteklih 27 godina postojanja programa stipendiju je dobilo više od 28,000 srednjoškolaca. Tokom školske 2020-21. godine 977 učenika će provesti jednu školsku godinu u SAD kao učesnici FLEX-a.

Učenici sa hendikepom mogu učestvovati na programu po istim kriterijima. Svake godine u SAD na program ode oko 20 učenika sa hendikepom.
VRATI NA POČETAK

Ko organizuje program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Američki savet za međunarodno obrazovanje testira i vrši izbor kandidata za FLEX, a one koji dobiju stipendiju takođe i priprema za program i organizuje putovanje u SAD. Američki savet je osnovan 1974. godine i postao međunarodna neprofitna organizacija koja radi na unapređivanju međusobnog razumevanja zemalja sveta, kao i na razmeni ideja te učvršćivanju saradnje kroz obrazovanje. Više od 40 godina Američki savet kreira, sprovodi i podržava inovativne obrazovne programe u SAD, Bliskom istoku, Evroaziji, Aziji i Africi za desetine hiljada učesnika. Među ovim programima su i programi razmene za srednjoškolce (FLEX i drugi programi), studente osnovnih i poslediplomskih studija, kao i za nastavnike i profesore.

FLEX program podržavaju i učestvuju u sprovođenju i mnoge druge neprofitne organizacije u SAD. Po zahtevu Vlade SAD ove organizacije smeštaju učesnike programa u porodicedomaćine, a takođe i organizuju aktivnosti na lokalnom nivou za učesnike programa.
VRATI NA POČETAK

Šta stipendija nudi?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stipendija nudi sledeće:
• Povratnu avionsku kartu za međunarodno putovanje (od kuće do Sjedinjenih Američkih Država i natrag),
• Mesečni džeparac koji će pomoći učenicima da učestvuju u društvenim aktivnostima i kupuju neophodni lični pribor,
• Smeštaj u izabranoj SAD porodici domaćina godinu dana,
• Upis u američku srednju školu,
• Programske orijentacijske aktivnosti uključujući pred-programsku pripremu i pripremu za ponovni dolazak kući,
• Programske aktivnosti organizovane u lokalnim američkim zajednicama,
• Podršku alumnijima u implementiranju projekata u njihovim domovinama,
• Zdravstveno osiguranje.
VRATI NA POČETAK

Šta stipendija ne nudi?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stipendija NE pokriva sledeće troškove:
• Plaćanje međunarodnog pasoša;
• Lične troškove koji nisu pokriveni mesečnom stipendijom;
• Troškove prekoračenja težine prtljaga;
• Telefonske pozive koji se prave iz SAD kući ili pristup elektronskoj pošti.
VRATI NA POČETAK

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)

Ko je kvalifikovan da se prijavi za program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
U skladu sa inicijativama koje finansira Vlada SAD, posvećenim promovisanju boljeg razumevanja sa zemljama jugoistočne Europe, testiranje za Future Leaders Exchange (FLEX) stipendiju je zasnovano na postignuću (merit based), te je otvoreno i besplatno za sve kandidate koji ispunjavaju kriterijume. Raspored testiranja se objavljuje na sajtu programa u septembru svake školske godine.

Kandidati za školsku 2020/21. treba da:

  1. Budu upisanu u poslednji razred osnovne, škole, prvi ili drugi razred srednje škole (u Grčkoj: 3. razred gimnazije ili 1. razred liceja) i da su rođeni između 15. jula 2002 i 15. jula 2005. godine
    (učenici sa hendikepom mogu biti i stariji)
  2. Imaju akademski uspeh u rasponu dobar-odličan
  3. Imaju prethodno iskustvo u učenju engleskog jezika
  4. Nisu maturirali tj. završili srednju školu pre nego što program razmene počne
  5. Ispunjavaju J-1 vizne/SEVIS uzrasne uslove za srednjoškolske učenike
  6. Budu državljani Crne Gore ili Srbije i da su u mogućnosti da dobiju pasoš zemlje u kojoj se prijavljuju

Učenici sa invaliditetom moraju biti upisani u osnovnu ili srednju školu na jesen 2019. godine i moraju biti rođeni između 15. februara 2002. i 15. jula 2005.
VRATI NA POČETAK

Ko nije kvalifikovan za prijavu za FLEX?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Učenici nisu kvalifikovani da se prijave ako:
• Ne ispunjavaju gore navedene kriterijume
• Ukoliko su boravili kod američke porodice tri (3) meseca ili duže tokom proteklih pet (5) godina
• Ukoliko su njihove porodice:
○ Aplicirale ili će aplicirati za emigraciju u Sjedinjene Države
○ Imaju planove da emigriraju ili su već emigrirali u Sjedinjene Države.
VRATI NA POČETAK

Untitled-1Kad i kako mogu da se prijavim?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Predstavnici Američkog saveta za međunarodno obrazovanje će posetiti razne regione u Srbiji i Crnoj Gori kako bi sproveli testiranje u toku jeseni 2019. godine. U Grčkoj, konkurs je raspisan ONLAJN. Zainteresovani kandidati iz Srbije i Crne Gore moraju doneti u centar za testiranje dokaz o godini rođenja (pasoš, đačku knjižicu ILI izvod iz matične knjige rođenih) i hemijsku olovku. Između 29. septembra i 17. oktobra kandidati iz Srbije takođe mogu da se prijave ONLAJN na ovom linku: https://ais.americancouncils.org/flex. Kandidati iz Grčke moraju da podnesu on-line prijavu najkasnije do 17. oktobra 2019. Kandidati mogu biti testirani u samo JEDNOM centru za testiranje u toku jeseni 2019. godine. Kandidati koji uspešno prođu prvi krug testiranja biće pozvani u polufinalni deo konkursa.

Registraciju sprovode zaposleni iz Američkog saveta u svim lokacijama za testiranje na sam dan testiranja. Ne postoji nikakvo prijavljivanje unapred. Ponesite crnu hemijsku olovku i identifikacioni dokument (pasoš ili đačku knjižicu ili izvod iz matične knjige rođenih).

Datumi testiranja tokom jeseni 2019. godine za školsku 2020/21. godinu

Grčka: ONLAJN!

Konkurs za FLEX Grčka počinje ONLINE  u septembru 2019. Zainteresovani kandidati koji ispunjavaju kriterijume za učešće se pozivaju da popune preliminarnu prijavu koja se nalazi na sledećem linku: https://ais.americancouncils.org/flex (17. oktobar 2019).  Komisija za odabir kandidata će ocenjivati onlajn prijave i odabrati polufinaliste u novembru. Polufinalisti će dalje popuniti detaljniju prijavu, polagaće test engleskog jezika, pisaće sastav na zadatu temu i zaposleni Američkog saveta će ih uživo intervjuisati. Moguće je poslati samo jednu onlajn prijavu i samo jednom učestvovati u intervjuu.

Za više informacija, pozovite: +30 6946 604 002 ili pošaljite i-mejl na greece@americancouncils.eu.

Srbija:

ONLAJN prijavljivanje do 17. oktobra na ovom linku: https://ais.americancouncils.org/flex.

Novi Pazar  9 SEP 2019, Vuka Karadžića bb, zgrada Državnog uni, at 9:00h
Užice  10 SEP 2019, Trg Sv. Save 36, zgrada Pedagoškog fakulteta, at 9:00h
Zaječar  11 SEP 2019, Kneginje Ljubice 5, at 9:00h
Vranje  12 SEP 2019, Partizanska 12, at 9:00h
Kragujevac  14 SEP 2019, Jovana Cvijića 1, zgrada Pravnog fakulteta, at 10:15h
Niš  21 SEP 2019, Ćirilia i Metodija 2, Niš, zgrada Filozofskog fak, at 9:00h
Novi Sad  21 SEP 2019, Zlatne grede 4, at 9:00h
Belgrade  28 SEP 2019, Studentski trg 3, zgrada Filološkog fakulteta, at 9:00

Za više informacija, pozovite +381 11 32 45 905 ili pošaljite i-mejl na belgrade@americancouncilssee.org.

Crna Gora:

Berane  27. septembar 2019, Visoka medicinska škola, Univerzitetski centar Berane, Miljana Tomčića, Berane
Podgorica  28. septembar 2019, Gimnazija Slobodan Škerović, ul. Vaka Đurovića, 81000 Podgorica

Za više informacija, pozovite +382 67 562 121 ili pošaljite i-mejl na podgorica@americancouncilssee.org.

VRATI NA POČETAK

Kako se testiraju i biraju učesnici FLEX programa?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Učesnici takmičenja prolaze nekoliko krugova testiranja i selekcije. Pred sam kraj takmičenja (treći i poslednji krug) učenici i njihovi roditelji se pozivaju da prisustvuju sastanku kako bi saznali više o FLEX programu. Nakon tog sastanka sledi intervjuisanje učenika koje rade uposlenici Američkog saveta, zatim testiranje engleskog jezika kao i pisanje eseja. Takođe, učenici u toj fazi takmičenja dobiju i prijavni formular koji treba da popune u roku od dve sedmice.

Odabir učesnika zasniva se na njihovim kvalitetima i postignućima kao i na spremnosti za razmenu. Uvid u kvalitet i postignuća pruža celokupan utisak učenika u procesu takmičenja za FLEX stipendiju. Poznavanje engleskog jezika je bitno, ali ne i ključno, za odabir učesnika FLEX-a. Učenici, takođe, treba da podnesu dokumntaciju kojom dokazuju da su zdravstveno spremni da pohađaju program.

Proces selekcije završava se u proleće, a stipendisti saznaju svoj status do polovine maja. Stipendisti prolaze seminar pripreme u junu/julu, a na program putuju u avgustu. Povratak kući je krajem maja i juna naredne godine. Učesnici FLEX programa imaju obavezu da se u zemlju porekla vrate kada to Američki savet odredi. Ne postoji razlog zbog kojeg bi američka viza učesnicima FLEX-a mogla biti produžena.
VRATI NA POČETAK

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)9

Kako će mi koristiti iskustvo razmene?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Future Leaders Exchange program nudi učenicima priliku da nauče više o narodu i kulturi Sjedinjenih Američkih Država. Učesnici FLEX-a podučavaju Amerikance o narodima i kulturama svoje zemlje. Učenici razviju osećaje uvažavanja i osetljivosti prema drugim kulturama, iskuse lični razvoj i nezavisnost i postaju bolje pripremljeni za sve više međuzavisni svet. Učenici ostvaruju čvrste veze sa svojim američkim porodicama domaćinima i američkim zajednicama, gradeći odnose koji često traju čitav život. Mnogi alumni programa idu na prestižne studije nakon programa te kasnije pronalaze uzbudljive poslove u kojima koriste veštine koje su stekli tokom svog boravka u SAD.

VRATI NA POČETAK

Šta da uzmem u obzir pre prijave za FLEX?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Učenici koji su zainteresovani za ovaj program bi trebalo da razmisle o mogućim posledicama ovog programa:
• Možda se nećete vratiti kući na vreme da polažete završne školske ispite (ako to vaša škola od vas traži)
• Možda ćete morati da ponavljate školsku godinu ili polažete razliku predmeta
• Iako učenici učestvuju u akademskom programu u SAD školski planovi i programi su dosta drugačiji nego u vašoj zemlji, i možda nećete učiti iste predmete.

VRATI NA POČETAK

Gde mogu da dobijem više informacija?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Za učenike iz Srbije:
flex.rs@americancouncils.org
tel: +381 11 32 45 905
Facebook: FLEX Serbia
Website: www.ac-see.org
Radno vreme:
ponedeljak- petak
10-17h

Za učenike iz Crne Gore:
flex.mn@americancouncils.org
tel: +382 67 562 121
Facebook: FLEX Montenegro
Website: www.ac-see.org
VRATI NA POČETAK


Pratite FLEX

Instagram.icontwitter.iconfacebook.iconwww.icon

 

 

facebook.icon   FLEX Montenegro facebook.icon   FLEX Serbia
facebook.icon    FLEX Greece Instagram.icon  FLEX Greece
 twitter.icon  FLEX Greece


Pratite American Councils

facebook.icon  American Councils Montenegro facebook.icon  American Councils Serbia
Instagram.icon  American Councils Montenegro Instagram.icon  American Councils Serbia
  twitter.icon American Councils Serbia