FLEX (korábban A-SMYLE) jelentkezés

Home / FLEX (korábban A-SMYLE) jelentkezés

FLEXpurpleUSflag   USSeal

 

Információ a FLEX programról helyi nyelveken: 

  EN  SR/CG Shqip   Ελληνικά


calender50
A FLEX program 2020-21-es tanévére való jelentkezés Görögországban, Montenegróban és Szerbiában lezárult. 2020 szeptemberében nyitjuk meg a jelentkezést a 2021-2022-es tanévre.

 

FLEXbrochure

 

 

 

 

„….nagyon sokat adnak a mi közösségünknek; a diákjaink olyan kultúrákat ismernek meg, amikről fogalmuk sem volt, hogy mennyire különbözik az övéktől. Úgy szeretem ezeket a diákokat, mint a saját gyerekeimet. Nagyon a szívemhez nőnek. Roppantul örülök, amikor visszalátogatnak vagy ha az eredményeikről hallok  és a felnőtt életükről tudósítanak.”
– egy FLEX diák vendéglátó szülője

„Mint édesanya elmondhatom, hogy mennyit változott és fejlődött a lányom. Sokkal felelősségteljesebb és érettebb lett. Lehetőséget kapott arra, hogy
felfedezzen egy másik kultúrát egy vendéglátó családnál élve és megtapasztalhatta a tipikus amerikai tinédzser életformát. A FLEX program nemcsak abban segítette, hogy fiatal felnőtté érjen, de mostanra én is jobban megértettem az amerikai kultúrát. Szülőkként nagyon aggódunk a gyermekünk miatt, aki egy számunkra ismeretlen családnál él a tengeren túlon, de a vendéglátó család, a FLEX és az American Councils munkatársai hihetetlenül támogatóak és gyorsan válaszolnak minden megkeresésre. A FLEX programban való részvétel a legjobb dolog, ami a lányommal történhetett.”
– egy FLEX diák szülője

„A FLEX programban való részvétel a legjobb dolog, ami a lányommal történhetett.”, Látom, hogy mennyit változott és fejlődött a lányom. Sokkal felelősségteljesebb és érettebb lett. Lehetőséget kapott arra, hogy felfedezzen egy másik kultúrát egy fogadó családnál élve és megtapasztalhatta a tipikus amerikai tinédzser életet. A FLEX program nemcsak abban segítette, hogy fiatal felnőtté érjen, de mostanra én is jobban megértettem az amerikai kultúrát. A szülők természetesen aggódnak a gyermekük biztonsága miatt, aki egy számukra ismeretlen családnál él a tengeren túlon, de a fogadó család, a FLEX és az American Councils munkatársai hihetetlenül támogatóak.”
– egy FLEX ösztöndíjas szülője
OLDAL ELEJE

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)Mi a FLEX program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1992-ben Bill Bradley akkori szenátor és Jim Leach képviselő közös
kezdeményezésére iktatták be azt a törvényt, mely a FLEX program
létrejöttét megalapozta. Az Egyesült Államok Kongresszusa jóváhagyta a
program anyagi támogatását, ezáltal lehetővé téve, hogy az USA baráti
kezet nyújtson a volt szovjet államok népeinek. Azóta a program további országokra is kiterjedt.

A FLEX programot teljes mértékben az Egyesült Államok kormánya
finanszírozza és az USA Külügyminisztériumának Oktatási és Kulturális
Ügyekért felelős irodája (ECA) felügyeli. A program pályázati eljárás során
kiválasztott középiskolás diákok számára biztosítja az ösztöndíjat egy évre,
mely során a diákok önkéntes amerikai vendéglátó családoknál élnek és
a helyi középiskolába járnak, hogy elősegítsék a kölcsönös megértést az
amerikaiak és a világ más országainak népei között.

A FLEX programot helyi szinten többezer amerikai álampolgár és középiskola támogatja, akik vendégül látják, oktatják és más módon támogatják az ösztöndíjasokat bármiféle pénzügyi kompenzáció nélkül. A FLEX program jelenleg a 27. tanévét kezdi és eddig mitegy 28,000 középiskolás diák számára biztosított ösztöndíjat. A 2020/2021-es tanévben 977 diák tanul a programmal az USA-ban.

A fogyatékossággal élő diákok ugyanazon kritériumok szerint vehetnek részt a programban. Minden évben mintegy 20 fogyatékkal élő diák megy a programba.

OLDAL ELEJE

Ki szervezi a programot?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Az American Councils for International Education szervezi a FLEX program számára a diákok toborzását, kiválasztását, a tájékoztató megbeszéléseket és az utaztatást. Az American Councils egy 1974-ben alapított nemzetközi non-profit szervezet, mely azon dolgozik, hogy elősegítse az országok közötti megértést, az egyének közötti eszmecserét és az oktatáson keresztül előmozdítsa az együttműködést. Az American Councils több mint 40 éve tervez, valósít meg és támogat innovatív programokat az Egyesült Államokban, Európában, Eurázsiában, a Közel-Keleten, Ázsiában és Afrikában sok tízezer résztvevő számára. Ezek az Egyesült Államok kormányának különféle programjai a középfokú
oktatásban, felsőoktatásban részt vevő diákok és tanárok, professzorok számára.

Több más amerikai magán non-profit szervezet is támogatja a FLEX-et, melyeket az USA kormánya azzal bízott meg, hogy a FLEX résztvevőket támogató környezetbe, vendéglátó családoknál helyezzék el, valamint programokat szervezzenek számukra az ott töltött egy év alatt.
OLDAL ELEJE

Milyen támogatást nyújt az ösztöndíj?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
A FLEX-ösztöndíj a következőket fedezi:
• Oda-vissza (menettérti) belföldi és nemzetközi utazást (otthonról az Egyesült Államokba és vissza)
• Havi pénzbeli támogatás a tanulók társasági életére és személyes szükségleteire
• Egész éves elhelyezés egy kiválasztott (válogatási folyamaton átesett) és átvilágított fogadó családnál
• Egy amerikai középiskolába való beiratkozás
• Eligazítási programok, beleértve egy kiutazás előtti és egy hazautazás előtti felkészítést
• Programtevékenységek a helyi amerikai közösségekben
• Egészségbiztosítás, kivéve a már meglévő betegségek ellátását és a fogászati ellátást
OLDAL ELEJE

Mit NEM tartalmaz a program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
● A nemzetközi útlevél kiváltásával kapcsolatos költségek
● Olyan személyes költségek, melyekre nem terjed ki a havi juttatás
● Poggyásztúlsúly, telefonszámlák, internethasználattal kapcsolatos költségek
OLDAL ELEJE

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)Ki pályázhat a programra?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
A FLEX ösztöndíjpályázat személyes teljesítményen alapul és nyitva áll – teljesen kötségmentesen – minden pályázó számára, aki megfelel a lenti kritériumoknak. Fogyatékkal élő diákok pályázatát is várjuk. Minden évben körülbelül húsz fogyatékkal élő diák nyeri el az ösztöndíjat. A fogyatékkal élő diákoknak ugyanolyan kritériumoknak kell megfelelniük a pályázati eljárás során, mint másoknak. Egy pályázati periódusban egy diák csak egyszer adhatja be a pályázatát.

A pályázatra jogosultak:

1) Általános iskola utolsó éves vagy középiskola 1. vagy 2. osztályos tanulója ÉS 2002. július 15 és 2005. július 15. között született (a fogyatékkal élő diákok lehetnek idősebbek) Szerbiára és Montenegróra vonatkozóan, valamint gimnázium 3. vagy líceum 1. osztályos tanulója Görögországban.
2) Iskolai eredménye legalább jó
3) Tanult angolul és angoltudásáról számot tud adni
4) Az USA vízumkövetelményeinek megfelel és nem töltött összesen 90 napnál
többet az USA-ban az elmúlt 5 évben
5) A program megkezdése előtt nem fejezte be középiskolai tanulmányait.
6) Szerbia,  Montenegró vagy Görögország állampolgárai, és tudnak útlevelet igényelni abban az országban, amelyben a jelentkezésüket leadják

A fogyatékossággal élő diákok akkor jogosultak, ha általános vagy középiskolába járnak, és 2002. február 15. és 2005. július 15. között születtek.
OLDAL ELEJE

A pályázatból kizártak köre?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Azok a középiskolások nem választhatóak ki, akik:
Nem felelnek meg a felsorolt feltételeknek
• 3 vagy több hónapot töltöttek az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt 5 évben
• családja vagy családtagja:
○ az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozó bevándorlási kérelmet adott át
○ tervezi a kivándorlást vagy már kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba
OLDAL ELEJE

Untitled-1A felvételi vizsgáztatás és a kiválasztási folyamat menete?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2019 őszén az  American Councils képviselői végig fogják járni Szerbia és Montenegró régióit, hogy ott lefolytassák a teszteléseket. Görögországban a pályázat első fázisa ONLINE történik (ADD URL). A szerbiai és montenegrói pályázóknak a megadott tesztelési központba  kell jönniük a regisztráció időpontjára és hozniuk kell magukkal egy, a jelentkezési feltételeket igazoló dokumentumot (pl. anyakönyvi kivonat)  és egy tollat. Szeptember 29. és október 17. között ONLINE lehet jelentkezni Szerbiából az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex. A görögországi pályázóknak 2019. október 17-ig kell beadniuk a pályázatukat online. A jelentkezők csak EGY tesztelési központban és csak egyszer  pályázhatnak 2019 őszén. Azok a pályázók, akik az első fordulón sikeresen túljutnak, azokat meghívjuk az elődöntőbe.

A regisztráció az Amerikai Tanács munkatársainál minden tesztközpontban kor ér véget a tesztelés napján. Nincs előzetes regisztráció. Hozz egy fekete örökírót (golyóstollat) és egy személyazonosító okmányt (személyi igazolvány, útlevél vagy diákkönyvecske).

Görögország: ONLINE:

A FLEX Görögországra 2019 szeptemberétől lehet majd jelentkezni online formában. Azok az érdeklődők, akik megfelelnek a jelentkezési feltételeknek, a pályázat első fordulóját a https://ais.americancouncils.org/flex oldalon tölthetik ki és adhatják be 2019. október 17-ig. Egy bírálóbizottság fogja értékelni az online pályázatokat és november folyamán kiválasztani azokat, akik tovább jutnak az elődöntőbe. Az elődöntősök egy hosszabb pályázati űrlapot kapnak, angol nyelvi vizsgát kell tenniük, fogalmazást kell írniuk, valamint elbeszélgetésen vesznek részt az American Councils munkatársaival. Egy pályázó csak egy pályázatot adhat be és csak egyszer vehet részt az elbeszélgetésen.

További informáciért hívja a  +30 6946 604 002  telefonszámot vagy írjon a greece@americancouncils.eu e-mail címre.

Szerbia:

ONLINE október 17-ig lehet jelentkezni! Itt pályázz: https://ais.americancouncils.org/flex 

Novi Pazar  9 SEP 2019, Vuka Karadžića bb, zgrada Državnog uni, at 9:00h
Užice  10 SEP 2019, Trg Sv. Save 36, zgrada Pedagoškog fakulteta, at 9:00h
Zaječar  11 SEP 2019, Kneginje Ljubice 5, at 9:00h
Vranje  12 SEP 2019, Partizanska 12, at 9:00h
Kragujevac  14 SEP 2019, Jovana Cvijića 1, zgrada Pravnog fakulteta, at 10:15h
Niš  21 SEP 2019, Ćirilia i Metodija 2, Niš, zgrada Filozofskog fak, at 9:00h
Novi Sad  21 SEP 2019, Zlatne grede 4, at 9:00h
Belgrade  28 SEP 2019, Studentski trg 3, zgrada Filološkog fakulteta, at 9:00

További informáciért hívja a +381 11 32 45 905 telefonszámot vagy írjon a belgrade@americancouncilssee.org e-mail címre.

Montenegro:

Berane
Podgorica

További informáciért hívja a  +382 67 562 121 telefonszámot vagy írjon a podgorica@americancouncilssee.org e-mail címre.

OLDAL ELEJE

A felvételi vizsgáztatás és a kiválasztási folyamat menete?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

A verseny résztvevői több tesztelési és kiválasztási fordulót tartanak. A verseny (harmadik és utolsó forduló) vége előtt a diákok és szüleik meghívást kapnak a találkozóra, hogy többet tudjanak meg a FLEX programról. A találkozó után egy interjú készül az amerikai tanáccsal dolgozó hallgatókkal, majd az angol nyelv tesztelésével és az esszék írásával. A verseny ezen szakaszában a diákok szintén regisztrálási űrlapot kapnak, amelyet két héten belül kell kitölteniük.

A résztvevők kiválasztása a sajátosságaik és az elért eredményeik, valamint a cserére való készség alapján történik. A minőség és a teljesítmény megismerése biztosítja a diákok általános benyomását a FLEX ösztöndíjas verseny folyamatában. Az angol nyelv ismerete fontos, de nem nélkülözhetetlen a FLEX résztvevőinek kiválasztásához. A diákoknak dokumentációt kell benyújtaniuk, amely bizonyítja, hogy egészségre készen áll a programban való részvételre.

A kiválasztási folyamat tavasszal ér véget, és a tudósok május közepéig megtanulják a helyzetüket. Az ösztöndíj az előkészítő szemináriumot június / júliusban adja át, és augusztusban utazik a programba. Visszatérő haza május végén és jövő év júniusában van. A FLEX program résztvevői kötelesek visszatérni a származási országba, amikor azt az Egyesült Államok Tanácsa határozza meg. Nincs ok arra, hogy az amerikai vízumok kiterjesszék a FLEX résztvevőit.
OLDAL ELEJE

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)9Milyen előnyöm származik a csereprogramban való részvételből?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
A FLEX program lehetőséget teremt a diákok számára, hogy ismereteket szerezzenek az Egyesült Államok lakosságáról és kultúrájáról. A FLEX résztvevők nagykövetek is, akik bemutatják országuk kultúráját és lakosságát az amerikaiaknak. A diákok megtanulnak értékelni és elfogadni más kultúrákat, személyes fejlődésen mennek át, függetlenebbekké válnak és felkészültebbek lesznek egy mindinkább egymásra utalt világban. A diákok erős kapcsolatokat építenek ki az őket vendéglátó amerikai családdal és közösséggel, olyanokat, melyek akár egy egész életre szólnak. A végzett diákok gyakran neves egyetemekre jutnak be hazatértük után és később olyan izgalmas munkát találnak, ahol hasznosíthatják az amerikai év alatt szerzett készségeiket.
OLDAL ELEJE

Mit kell figyelembe venni a FLEX Programba való jelentkezés előtt?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Azoknak a diákoknak, akik a jelen program iránt érdeklődnek, figyelembe kell venniük az alábbi lehetséges negatív következményeket:

• Osztályt kell-e ismételnem a hazatértem után?
• Túl későn érek-e haza ahhoz, hogy letehessem az iskolai záróvizsgát/ egyetemi/más intézményi felvételi vizsgát? A FLEX diákok május végén, június folyamán térnek haza.
• Elhalasztja-e az egyetem vagy más intézmény tanulmányaim megkezdését, amennyiben már felvettek?
• Le kell-e töltenem a sorkötelezettségemet, amikor hazatérek?
• Tudok-e kitűnő eredménnyel vagy kitüntetéssel érettségizni majd az iskolámban, amennyiben részt veszek a jelen programban?
Végül, habár a diákok egy Egyesült Államok-beli középiskolába fognak járni, a
tanmenet jelentősen eltér más országokétól, ezért valószínű, hogy más tananyagot
fog a diák elsajátítani ez alatt az egy év alatt, mint otthon.
OLDAL ELEJE

Honnan juthatok több információhoz?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Szerbiai diákok:
flex.rs@americancouncils.org
tel: +381 11 32 45 905
Facebook: FLEX Serbia
Weboldal: www.ac-see.org
Nyitva tartás:
hétfő – péntek
10-17h

Montenegrói diákok:
flex.mn@americancouncils.org
tel: +382 67 562 121
Facebook: FLEX Montenegro
Weboldal: www.ac-see.org

Görögországi diákok:
flex.gr@americancouncils.org
tel: +30 6946 604 002
Facebook: FLEX Greece
Website: www.ac-see.org
OLDAL ELEJE


Kövesd a FLEX-et

Instagram.icontwitter.iconfacebook.iconwww.icon

 

 

facebook.icon   FLEX Montenegro facebook.icon   FLEX Serbia
facebook.icon    FLEX Greece Instagram.icon  FLEX Greece
 twitter.icon  FLEX Greece


Kövesd az American Councils-t FLEX-et

 

facebook.icon  American Councils Montenegro facebook.icon  American Councils Serbia
Instagram.icon  American Councils Montenegro Instagram.icon  American Councils Serbia
  twitter.icon American Councils Serbia

 


FLEX (Formerly A-SMYLE) Mailing List Subscription

 
* indicates required