FLEX (korábban A-SMYLE) jelentkezés

Home / FLEX (korábban A-SMYLE) jelentkezés

FLEX Logo (square)Kövesse FLEX a Facebook-on:

SR flag 1280px-Flag_of_Montenegro.svg
  SR/CG Magyar  Shqip


calender50

Tesztbeosztás Montenegró és Szerbia esetében 2018 


Tudj meg többet erről az amerikai csereprogramról

“A csereprogramok le tudják bontani a közöttünk álló falakat, mert amikor az emberek összejönnek és beszélgetnek, egy közös élményen osztoznak, akkor megmutatkozik a közös emberiességük. Eszünkbe jut, hogy összeköt bennünket az egy olyan életre való törekvésünk, amelynek eredménye és célja van, és amikor ez megtörténik, akkor a bizalmatlanság elhalványul és a kis különbözőségeink már nem árnyékolják be azokat a dolgokat, amelyek közösek bennünk. És a haladás itt kezdődik.”

– Barack Obama elnök

BB

“Lenyűgöz mindaz, amit a FLEX-diákok elértek. Az eredményeik inspirálnak sokoldalúságukban és ambíciójukban, értékeikben és az optimizmusukban, amellyel a világuk megváltoztatására való képességükről vélekednek”

-Bill Bradley

1992-ben az akkori amerikai szenátor, Bill Bradley – Jim Leach kongresszusi képviselővel karöltve – támogatta a történelmi szabályozást, amely lehetővé tette a középiskolai cseréket az Egyesült Államok és a volt szovjet tagköztársaságok között. Ez a program ma FLEX néven ismert, és már más országokban is elérhető.

OLDAL ELEJE

Miért jók az ifjúsági csereprogramok?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
A csereprogramok koncepciója a második világháború után a nemzetek és népek azon törekvéséből nőtt ki, hogy elősegítsék a népek közötti kölcsönös megértést és együttműködést. Azóta az ifjúsági csereprogramok mozgalma a világ számos országában közismertté és elfogadottá vált. Az ifjúsági cseréket az teszi sikeressé, hogy a fiatalok nem vendégként, hanem egy fogadó család tagjaként ismernek meg egy másik országot és kultúrát. Ezen módszer sikeressége világszerte felhívta a figyelmet a csereprogramok pozitív hatásaira, nemcsak a nemzeti közötti kapcsolatokat illetően, hanem többszázezer résztvevő, azok kortársai, iskolái, közösségei és szülei számára is. A világ, az országok és helyi közösségek számos vezetője is részt vett ifjúsági csereprogramokon, és tanúsíthatják a program életükre gyakorolt pozitív hatását.
OLDAL ELEJE

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)Mi a FLEX program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Az 1980-as években kezdődtek meg az ifjúsági csereprogramok a Szovjetunió államaival. Az USA és a Szovjetunió közötti, mester- és doktori hallgatókra, valamint kutatókra vonatkozó csereprogramok korábban, az ötvenes években indultak. A FLEX-program az első olyan nagyszabású, hosszú távú program, amely a középiskolásokra összpontosít.

A programot az Egyesült Államok Kongresszusa hozta létre, hogy ezáltal egy szimbolikus baráti kézfogást nyújtson a Szovjetunió volt tagköztársaságai népeinek. A program megteremtette az első hosszú távú csereprogramot a középiskolás korosztály számára, amellyel egy évre az Egyesült Államokba utazhattak. Mostanáig, fennállásának 25. évéig a FLEX-program több mint 27.000 középiskolásnak biztosított ösztöndíjat. A 2018/19-as tanévben 922 diák tanul az USA-ban a FLEX-program keretein belül. Minden ösztöndíjas egy évig az Egyesült Államokban él egy fogadó család tagjaként, és egy amerikai középiskolába jár.

A fogyatékossággal élő középiskolások is részt vehetnek a programban. Évente körülbelül 20 fogyatékossággal élő diák utazhat az USA-ba FLEX-ösztöndíjjal. A fogyatékossággal élő fiatalokra ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a program többi résztvevőjére.
OLDAL ELEJE

Mit fedez az ösztöndíj?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
A FLEX-ösztöndíj a következőket fedezi:
• Oda-vissza (menettérti) belföldi és nemzetközi utazást (otthonról az Egyesült Államokba és vissza)
• Havi pénzbeli támogatás a tanulók társasági életére és személyes szükségleteire
• Egész éves elhelyezés egy kiválasztott (válogatási folyamaton átesett) és átvilágított fogadó családnál
• Egy amerikai középiskolába való beiratkozás
• Eligazítási programok, beleértve egy kiutazás előtti és egy hazautazás előtti felkészítést
• Programtevékenységek a helyi amerikai közösségekben
• Egészségbiztosítás, kivéve a már meglévő betegségek ellátását és a fogászati ellátást
OLDAL ELEJE

Milyen költségek nincsenek fedezve?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
A FLEX-ösztöndíj NEM fedezi a következő költségeket:
• Útlevél megszerzésével járó költségek
• A havi pénzbeli ösztöndíj által nem fedezett személyes kiadások
• A többletpoggyász költsége (a repülőjegybe foglalton felül)
• Telefonhívások és internethasználat, beleértve az email-hozzáférést
OLDAL ELEJE

Ki finanszírozza a programot?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ezt az ösztöndíjprogramot teljes egészében az Egyesült Államok kormánya finanszírozza és a Külügyminisztérium keretén belül működő Nevelési és Kulturális Iroda (ECA) irányítja. Az ECA próbálja elősegíteni az amerikai nép és a világ többi népe közötti kölcsönös megértést. Az ECA olyan oktatási és képzési programokat is szervez, amelyek elősegítik személyes, szakmai és intézményi kapcsolatok kialakítását amerikai és külföldi magánszemélyek és szervezetek között.
Helyi szinten a FLEX-programot amerikai polgárok és helyi középiskolák támogatják, amelyek önként fogadják, oktatják és támogatják a diákokat, bármiféle anyagi hozzájárulás nélkül.
OLDAL ELEJE

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)Ki jelentkezhet a programra?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Összhangban az amerikai kormány által finanszírozott többi olyan kezdeményezéssel, amelyek a kölcsönös megértés eurázsiai országokkal való fejlesztésére irányulnak, a FLEX-ösztöndíj elnyerésének folyamata teljesítményalapú és ingyenes. Pályázni jogosult, aki megfelel az alábbiaknak.

A tesztbeosztást minden év szeptemberében tesszük közzé a program weboldalán.

A 2019/20-es tanévben azok jogosultak pályázni, akik:

  1. A középiskola 1.  vagy 2.n osztályába járnak, és 2002. január 1-je után és 2004. július 15-e előtt születtek (a fogyatékossággal élő diákok lehetnek idősebbek is)
  2. A jelentkezés időpontjában középiskolába járnak
  3. A tanulmányi eredményük (átlaguk) legalább
  4. Már tanultak angolt, és jelentkezéskor bizonyítják angoltudásukat
  5. A program kezdete előtt nem fejezik be a középiskolát
  6. Megfelelnek az amerikai vízumfeltételeknek
  7. Szerbia vagy Montenegró állampolgárai, és tudnak útlevelet igényelni abban az országban, amelyben a jelentkezésüket leadják

Montenegróban és Szerbiában a fogyatékossággal élő diákok akkor jogosultak, ha középiskolába járnak, és 2001. február 15. és 2004. július 15. között születtek.
OLDAL ELEJE

Ki nem jogosult pályázni?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Azok a középiskolások nem választhatóak ki, akik:
Nem felelnek meg a felsorolt feltételeknek
• 3 vagy több hónapot töltöttek az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt 5 évben
• családja vagy családtagja:
○ az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozó bevándorlási kérelmet adott át
○ tervezi a kivándorlást vagy már kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba
OLDAL ELEJE

Hogyan és mikor jelentkezz?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Az Amerikai Tanács képviselői a résztvevő országok nagyobb régióinak fővárosait 2018 őszén fogják meglátogatni, hogy lebonyolítsák a teszteléseket. A jelentkezők a kijelölt tesztközpontba kell, hogy jöjjenek, és magukkal kell hozniuk egy anyakönyvi kivonatot, egy friss 3×4 cm-es igazolványképet és egy örökírót (golyóstollat). A jelentkezők a 2018 őszi toborzási időszakban csak EGY tesztközpontban EGY tesztelésen vehetnek részt.

Minden jelentkezőnek ki kell töltenie egy rövid angol nyelvi tesztet (első kör). Aki továbbjut az első körön, egy fogalmazást fog írni (második kör, általában az első kör napja utáni napon). A tesztelésre nem kell előre regisztrálni, a regisztráció és az első teszt megírása azon a napon és helyszínen történik, ami az adott város neve mellett ki van írva.

A jelölteknek sikeresen teljesíteniük kell az első két kört, mielőtt megkapják a végleges jelentkezési anyagot, letesznek egy hosszabb angol nyelvi tesztet, és személyes interjún vesznek részt.

A regisztráció az Amerikai Tanács munkatársainál minden tesztközpontban délelőtt 8:30-kor kezdődik és délelőtt 11:00-kor ér véget a tesztelés napján. Nincs előzetes regisztráció. Hozz egy fekete örökírót (golyóstollat), 3×4 cm-es igazolványképet és egy személyazonosító okmányt (személyi igazolvány, útlevél vagy diákkönyvecske).

2018 (2019/2020-es programév) tesztelési időpontjai (az időpontok és a helyszínek 2018 júliusában és augusztusában kerülnek meghirdetésre):

Szerbia:

Novi Pazar  September 11, Vuka Karadžića bb, Novi Pazar
Zaječar  September 11, Kneginje Ljubice 5, Zaječar
Užice  September 12, Trg Svetog Save 36, Užice
Vranje   September 12, Partizanska 12, Vranje
Niš  September 13, Jeronimova 18, Niš
Jagodina  September 17, Slobodana Penezića Krcuna 1, Jagodina
Kragujevac  September 18, Radoja Domanovića 8, Kragujevac
Újvidék  October 5, Zlatne grede 4, Novi Sad
Belgrád  October 27, Studentski trg 3, Beograd (zgrada Filološkog f.)


Montenegro:

Berane
Podgorica

OLDAL ELEJE

Hogyan lesznek kiválasztva a résztvevők?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Oktatási és nemzetközi kapcsolatokban jártas szakemberek független bizottságai választják ki a program résztvevőit és tartalékosait az Egyesült Államokban. A kiválasztás az átfogó jelentkezési folyamatban bizonyított teljesítményeken, tanári ajánlólevélen és az egy egész éves kiutazásra való felkészültségen alapul. A diákoknak orvosi igazolást is be kell majd nyújtaniuk, és egészségileg alkalmasnak kell lenniük a programban való részvételre.
A kiválasztási folyamat 2019 tavaszán zárul, és minden jelentkező május közepén fog értesítést kapni a helyzetéről. Az angoltudás a kiválasztási folyamat egyik fontos, de nem egyetlen eleme.
OLDAL ELEJE

SR Brochure FLEX timeless (SR FINALl ADJUSTED AUGUST 2016)9Mi történik a kiválasztás után?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Az értesítés után a kiválasztott diákok, a tartalékosok és a szüleik megkapnak minden szükséges információt a kiutazásra való felkészüléshez. Hivatalosan értesíteniük kell majd a FLEX-képviselőjüket, hogy elfogadják az ösztöndíjat, és – ha ezt kérik tőlük – további dokumentumokat is be kell küldeniük. A diákoknak azonnal igényelniük kell útlevelet (ha még nincs), és az amerikai vízum igénylésére vonatkozó folyamatot is el kell indítaniuk. A FLEX-program szervezői segítséget nyújtanak a vízumjelentkezésben.
2019 májusától augusztusig az amerikai partnerszervezetek összepárosítják a diákokat a fogadó családokkal, és megszervezik a középiskolába való beiratkozást is. 2019 júniusában és júliusában az ösztöndíjasok egy kiutazás előtti eligazításon vesznek részt a hazájukban. Ezután elutaznak az amerikai fogadó családjaikhoz és közösségeikhez, hogy 2019 augusztusában megkezdjék a csereprogramot.
Fontos: a FLEX-programban résztvevő diákoknak a program vége után haza kell térniük, méghozzá azon a dátumon, amit az Amerikai Tanács előlát. A résztvevőknek kiállított amerikai vízum semmilyen körülmények között nem kerül meghosszabbításra.
OLDAL ELEJE

Milyen előnyökkel jár a csereprogramon való részvétel?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
A FLEX-program lehetőséget biztosít a diákoknak arra, hogy megismerjék az amerikai népet és az amerikai kultúrát. A résztvevők hazájuk fiatal követeiként az amerikai néppel megismertetik a saját kultúrájukat is. A diákok megtanulják értékelni és észlelni a más kultúrákat, személyes fejlődésen és önállósodáson mennek keresztül, és felkészültebbé válnak egy egyre inkább egymásra támaszkodó világban való életre. Olyan erős kapcsolatokat alakítanak ki amerikai családjaikkal és közösségeikkel, amelyek életre szólóak. Sok öregdiák neves egyetemekre járnak a hazatérésük után, és később izgalmas állásokat vállalnak, amelyekhez felhasználják az Egyesült Államokban szerzett képességeiket is.
OLDAL ELEJE

Mit kell átgondolni, mielőtt jelentkezel?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Az érdeklődő diákoknak át kell gondolniuk a program lehetséges negatív hatásainak következményeit is:
• Évet kell majd ismételnem, amikor hazatérek?
• Túl későn fogok hazaérni, hogy leérettségizhessek/felvételizhessek? A FLEX-résztvevők május végén és júniusban érnek haza.
• El fogja halasztani az egyetem a már elfogadott jelentkezésem?
• Kell majd kötelező katonai szolgálatot teljesítenem, amikor hazatérek?
• Tudok majd kitűnő diákként/a generáció diákjaként érettségizni otthon?
Végezetül, bár középiskolába fogsz járni Amerikában, a tananyag lényegesen különbözik az otthonitól, így valószínűleg nem ugyanazt fogod tanulni, mint a kortársaid.
OLDAL ELEJE

Ki szervezi a programot?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Az Amerikai Tanács a Nemzetközi Oktatásért (American Councils for International Education) felelős a toborzásért, a kiválasztásért, az eligazításokért és az utazás megszervezéséért a programban. Az 1974-ben létrehozott Amerikai Tanács egy nemzetközi nonprofit szervezet, amely célja, hogy az oktatáson keresztül segítse a nemzetek közötti kölcsönös megértést, az egyének közötti ötletcserét és növelje az együttműködést. Tervez, megvalósít és támogat innovatív programokat az Egyesület Államokban, Európában, Eurázsiában, a Közel-Keleten, Ázsiában és Afrikában.
Az elmúlt negyven évben az Amerikai Tanács az egyik legfontosabb amerikai nemzetközi oktatási és képzési szervezetté vált. Több mint 30 csere- és képzési programot adminisztrál, beleértve néhány amerikai kormányzati csereprogramot középiskolások, egyetemisták, mester- és doktori hallgatók, tanárok és professzorok számára. Az Amerikai Tanács szakmailag vezetett és vezet olyan oktatási, szakmai és kulturális programokat, amelyek résztvevők tízezreit érik el Afganisztánban, Afrikában, Eurázsiában, a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában és Délkelet-Európában.
Több más amerikai magán- és nonprofit szervezet is támogatja a FLEX-programot. Az Amerikai Kormány arra kérte ezeket a szervezeteket, hogy a FLEX-résztvevőket támogató amerikai családoknál helyezzék el, és szervezzenek helyi eseményeket, tevékenységeket az egész tanévet felölelő program ideje alatt.
OLDAL ELEJE

Honnan juthatok több információhoz?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Szerbiai diákok:
belgrade@americancouncilssee.org
tel: +381 11 32 45 905
Facebook: FLEX Serbia
Weboldal: www.ac-see.org
Nyitva tartás:
hétfő – péntek
10-17h

Montenegrói diákok:
podgorica@americancouncilssee.org
tel: +382 67 562 121
Facebook: FLEX Montenegro
Weboldal: www.ac-see.org
OLDAL ELEJE


Follow FLEX

Instagram.icontwitter.iconfacebook.iconwww.icon

 

 

facebook.icon
FLEX Montenegro
facebook.icon
FLEX Serbia


Follow American Councils

facebook.iconAmerican Councils Montenegro facebook.iconAmerican Councils Serbia
Instagram.iconAmerican Councils Montenegro Instagram.iconAmerican Councils Serbia

 


FLEX (Formerly A-SMYLE) Mailing List Subscription

 
* indicates required