Saznajte više o programu razmjene učenika sa Sjedinjenim Američkim Državama

Home / Saznajte više o programu razmjene učenika sa Sjedinjenim Američkim Državama

  YES-Logo-Transparent Pratite YES na Facebook-u:

alb50 bos50 bulg50 kos50 mac50

 

English bosanski      български Македонски Shqip      srpski

YESthumb

 

YES testing for the Program Year 2020/21 is over. In September 2020 we will announce YES program competition for the Program Year 2021/22.

 

 

“…toliko toga dodaju našim zajednicama jer domaćim učenicima razotkriju mjesta o kojima bi oni samo sanjali za posjetiti i kulture za koje nisu ni znali da su toliko drugačije od njihovih. Najbolji dio svega jeste što zavolim ove učenike kao i svoju djecu. Ukradu mi srce i ne daju ga više natrag. Najviše volim kada se vrate u posjetu i kada čujem o svim njihovim postignućima poput diplomiranja na fakultetu i šta rade sa svojim životima kao odrasle osobe”.
-roditelj-domaćin YES učenika

“Kao njena majka mogu vidjeti koliko se promjenila i razvila kao osoba. Čini se da je više odgovorna i zrela. Imala je priliku istražiti drugu kulturu živeći sa porodicom-domaćinom i doživljavajući tipičan život američkog tinejdžera. YES joj je ne samo pomogao da izraste kao mlada osoba, nego također i da ja sama osjetim kakva je zapravo američka kultura. Roditelji su zabrinuti zbog sigurnosti njihovog djeteta u nepoznatoj porodici u inostranstvu, ali porodice-domaćini i osoblje YES programa i American Councils-a pruža izuzetnu podršku i ažurnost. YES program bio je najbolja stvar koja se dogodila za moju kćerku”
-majka YES učenika

“Nikada neću zaboraviti ovu godinu punu doživljaja, posebno moju nevjerovatnu porodicu-domaćina…Nisu me dočekali kao stranca već sa osmjehom na licu. Jedna sam od najsretnijih osoba na svijetu jer imam još jednu MAMU osim moje biološke MAME. Zahvalna sam YES programu i State Departmanu jer su mi pružili priliku da pronađem prijatelje iz cijelog svijeta i učim o njihovim kulturama”.
– alumna YES-a
VRATI NA POČETAK

2017-18 YES BrochureŠta je YES program?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kennedy-Lugar program razmjene i školovanja (Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study) ili YES, osnovan je od strane Kongresa SAD u oktobru 2002. godine kao odgovor na događaje od 11. septembra 2001. Program nudi odabranim srednjoškolcima stipendiju putem koje borave godinu dana u SAD živjeći sa volonterskom domaćinskom porodicom, pohađajući američku srednju školu kako bi potaknuli bolje razumijevanje između ljudi Sjedinjenih Država i drugih država širom svijeta.

YES program lokalno je podržan od hiljade američkih građana i obrazovnih ustanova koji prime, udome, obrazuju i podržavaju učenike bez bilo kakve financijske kompenzacije.

Već 16 godina putem YES programa je stipendirano hiljade srednjoškolaca koji dolaze iz velikog broja država. Do sada nešto više od 590 učenika iz jugoistočne Europe je učestvovalo u YES programu. Tokom 2019-20. školske godine 81 učenika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova i Makedonije provesti će godinu dana u SAD putem YES programa.

YES Abroad je osnovan kao recipročan program YES programu, te šalje američke srednjoškolce u zemlje sa značajnom muslimanskom populacijom. Prva grupa američkih srednjoškolaca je učestvovala u YES Abroad programu tokom 2009-2010. školske godine. Program trenutno nudi više od 65 punih stipendija kako bi američki učenici boravili u jednoj od 12 zemalja.

American Councils implementira YES Abroad program u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Bugarskoj. Program je lansiran u BiH u 2012. godini, u Makedoniji u 2014. godini, te u Bugarskoj u 2016. godini. Američki učenici žive sa lokalnim porodicama i pohađaju srednje škole sa domaćim učenicima. Učenici također imaju priliku da uče bosanski/hrvatski/srpski (BHS), makedonski i bugarski, i da istražuju novu zemlju u kojoj borave kroz različite aktivnosti koje traju cijele godine.

YES Abroad učenici u svim YES Abroad zemljama su ”omladinski ambasadori” Sjedinjenih Država, promovišu međusobno razumijevanje tako što ostvaruju veze sa porodicom-domaćinom i lokalnim zajednicama. Kroz aktivnosti čiji cilj je da nauče što više o vrijednostima i društvu nove zemlje, učenici razvijaju vještine liderstva i uče druge o američkom društvu i tradicijama.

YES Abroad program financira američki State Department (U.S. Department of State). Program administrira konzorcijum neprofitnih organizacija kao što su AFS-USA, AMIDEAST i iEARN-USA, na čijem čelu se nalazi Američko vijeće.
VRATI NA POČETAK

Ko organizira program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
American Councils for International Education organizira regrutovanje, selekciju, orijentaciju i sva putovanja za YES program u jugoistočnoj Europi. Osnovana 1974. godine, American Councils je međunarodna, neprofitna organizacija koja radi na poboljšanju međuosobnog razumijevanja među zemljama, razmjenama ideja među individuama i poboljšanju saradnje kroz obrazovanje. Već više od 40 godina, American Councils projektira, implementira i podržava inovativne programe u Sjedinjenim Državama, Europi, Euroaziji, Bliskom Istoku i Africi za deset hiljada učesnika programa. To uključuje nekoliko programa američke vlade za srednjoškolce (osim YES programa), dodiplomske i diplomske studente, nastavnike i profesore. Mnogo drugih, privatnih, neprofitinih organizacija u SAD također podržava YES program. Vlada SAD je zatražila od ovih organizacija da pronađu smještaj za YES učenike u porodicama koje će ih podržavati, te da organiziraju lokalne aktivnosti za učenike tokom programske godine.
VRATI NA POČETAK

Šta stipendija pruža?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

YES stipendija PRUŽA sljedeće:
• povratno domaće i međunarodno putovanje (od kuće do SAD i natrag)
• mjesečni džeparac koji omogućuje učenicima da učestvuju u društvenim aktivnostima i kupe lične potrepštine
• smještaj kod odabrane i provjerene američke porodice tokom jedne školske godine
• upis u američku srednju školu
• programske orijentacije, orijentacije pred program, orijentacije u SAD, kao i priprema za reintegraciju u društvo
• programske aktivnosti organizirane u lokalnim zajednicama u SAD
• zdravstveno osiguranje koje ne pokriva postojeća oboljena i stomatološke preglede.
VRATI NA POČETAK

Šta stipendija NE pokriva?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
YES stipendija NE POKRIVA sljedeće troškove:
• troškove vezane za dobijanje međunarodnog pasoša zemlje čiji ste državljanin
• lične troškove koji prevazilaze iznos mjesečne stipendije
• troškove preteškog ili prekomjernog prtljaga
• telefonske troškove ili upotrebu interneta
VRATI NA POČETAK

2017-18 YES Brochure-2

Ko ima pravo da se prijavi?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Takmičenje za YES stipendiju je zasnovano na zaslugama i ovoreno je, bez ikakvih troškova, za aplikante koji ispunjavaju sljedeće uvjete. Učenici sa dodatnim potrebama su pozvani za učešće u programu. Finalisti YES programa svake godine uključuju učenike sa dodatnim potrebama. Odabrani učenici s invaliditetom moraju ispuniti iste kriterije kao i ostali učesnici programa. Učenici se mogu prijaviti samo jednom za učešće na programu tokom određenog ciklusa regrutovanja.

Prema važećim pravilima kandidati koji imaju pravo da se prijave za testiranje tokom jeseni 2019. godine za školsku 2020/21. godinu moraju biti:

1. rođeni između 1. januara 2003. godine i 15. jula 2005. godine.

2. pohađati razrede srednje škole koji su određeni u njihovoj zemlji:

Albanija 10. ili 11. razred srednje škole na jesen 2019. godine

Bosna i Hercegovina 1. ili 2. razred srednje škole na jesen 2019. godine

Bugarska 1. ili 2. razred srednje škole na jesen 2019. godine

Kosovo 9. ili 10. razred srednje škole na jesen 2019. godine

Sjeverna Makedonija 1. ili 2. razred srednje škole na jesen 2019. godine

3. upisani u srednju školu u momentu testiranja

4. prolaziti sa odličnim ili vrlo dobrim prosjekom

5. nisu završili srednju školu prije nego što program razmjene počne školu

6. učili su engleski i tokom testiranja mogu dokazati znanje jezika

7. ispunjavaju sve uslove za dobijanje američke vize

8. posjeduju ili mogu aplicirati za pasoš zemlje u kojoj su se prijavili za testiranje

Učenici sa invaliditetima samo moraju biti upisani u srednju školu na jesen 2019. godine i biti rođeni između 15. februara 2002. godine i 15. jula, 2005. godine. 
VRATI NA POČETAK

Ko nema pravo na učešće?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Učenici koji ne ispunjavaju uslove za testiranje su sljedeći:
• učenici koji ne ispunjavaju kriterijume navedene gore, od tačke 1. do 8.
• učenici koji su proveli u SAD više od tri (3) mjeseca u proteklih pet (5) godina
• njena/njegova porodica (ili član porodice) je:
○ aplicirao ili će aplicirati za emigraciju u SAD
○ planira emigrirati ili je već emigrirao/ala u SAD
VRATI NA POČETAK

Kada i kako mogu aplicirati?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Predstavnici Američkog vijeća za međunarodno obrazovanje (American Councils for International Education) će posjetiti Albaniju i Bosnu i Hercegovinu gdje će testirati učenike tokom jeseni 2019. godine. U Bugarskoj, na Kosovu i Sjevernoj Makedoniji incijalno testiranje će se vršiti ONLINE.

Zainteresovani u Albaniji i Bosni i Hercegovini moraju doći do grada gdje će se odvijati testiranje, odnosno do test centra, biti tamo na vrijeme kako bi se registrovali i sa sobom donijeti dokaz o tome da ispunjavaju uslove (rodni list ili pasoš) i crnu hemijsku olovku. Aplikanti mogu učestvovati u prvom krugu testiranja u samo jednom test centru u jesen 2019. godine. Aplikanti koji uspješno završe prvu fazu testiranja bit će pozvani da sudjeluju u fazi polufinalista.

Albanija:

Fier  1. novembar, 2019. godine
Tirana  2. novembar, 2019. godine

Za dodatne informacije, pozovite +355 2235 347 ili pošaljite e-mail na tirana@americancouncilssee.org

Bosna i Hercegovina:

Banja Luka
Tuzla
Mostar
Sarajevo

Za dodatne informacije, slobodno pozovite 033-838-262 ili pošaljite e-mail na yes.ba@americancouncils.org. Molimo da ne zovete lokacije gdje će se vršiti testiranje već naš ured na gore naveden broj ili nam se javite na email adresu: sarajevo@americancouncilssee.org za više informacija!

Bugarska: ONLINE!

Konkurs za učešće u YES programu u Bugarskoj sprovodit će se ONLINE u septembru 2019. Zainteresirani kandidati koji ispunjavaju uvjete za učešće, pozivaju se da ispune preliminarnu online prijavu koja se nalazi na https://ais.americancouncils.org/yes (31. oktobar, 2019.). Nezavisna komisija pregledat će online prijave i odabrati polufinaliste u novembru. Polufinalisti će zatim dobiti dužu aplikaciju koju će trebati popuniti, uraditi će test znanja engleskog jezika, napisati će esej i učestvovati u intervjuu sa osobljem ureda American Councils-a. Aplikanti mogu učestvovati samo jednom u prvom krugu testiranja i biti intervjuisani.

Za dodatne informacije, pozovite +359 87 7333013 i +359 87 9930228 ili pošaljite e-mail na sofia@americancouncilssee.org.

Kosovo:

Konkurs za učešće u YES programu na Kosovu sprovodit će se ONLINE u septembru 2019. Zainteresirani kandidati koji ispunjavaju uvjete za učešće, pozivaju se da ispune preliminarnu online prijavu koja se nalazi na https://ais.americancouncils.org/yes (31. oktobar, 2019.). Nezavisna komisija pregledat će online prijave i odabrati polufinaliste u novembru. Polufinalisti će zatim dobiti dužu aplikaciju koju će trebati popuniti, uraditi će test znanja engleskog jezika, napisati će esej i učestvovati u intervjuu sa osobljem ureda American Councils-a. Aplikanti mogu učestvovati samo jednom u prvom krugu testiranja i biti intervjuisani.

Za dodatne informacije, pozovite +381 38 226 255 ili pošaljite e-mail na prishtina@americancouncilssee.org

Sjeverna Makedonija:

Konkurs za učešće u YES programu u Sjevernoj Makedoniji sprovodit će se ONLINE u septembru 2019. Zainteresirani kandidati koji ispunjavaju uvjete za učešće, pozivaju se da ispune preliminarnu online prijavu koja se nalazi na https://ais.americancouncils.org/yes (31. oktobar, 2019.). Nezavisna komisija pregledat će online prijave i odabrati polufinaliste u novembru. Polufinalisti će zatim dobiti dužu aplikaciju koju će trebati popuniti, uraditi će test znanja engleskog jezika, napisati će esej i učestvovati u intervjuu sa osobljem ureda American Councils-a. Aplikanti mogu učestvovati samo jednom u prvom krugu testiranja i biti intervjuisani.

Za dodatne informacije, pozovite +389 2 30 76 522 ili pošaljite e-mail na skopje@americancouncilssee.org
VRATI NA POČETAK

Kako funkcionira proces testiranja i odabir učesnika?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Učenici se takmiče u nekoliko krugova testiranja. Tokom polufinalnog kruga, učenici i njihovi roditelji su pozvani na informativni sastanak kako bi naučili više o programu. Učenici zatim sudjeluju u individualnom razgovoru sa osobljem „American Councils“ ureda, uzimaju standardizirani test engleskog jezika, pišu dva proktorirana eseja i dobivaju aplikacijsku prijavu koju moraju dostaviti uredu „American Councils“-a u roku od dvije sedmice.

Odabir je utemeljen na zaslugama i pokazanoj spremnosti na jednogodišnje iskustvo razmjene što se vidi u sveobuhvatnim prijavama učenika. Znanje engleskog jezika je važno, ali nije jedini element u odabiru. Učenici će također morati dostaviti ljekarske preglede kako bi dokazali da su zdravstveno sposobni za sudjelovanje u programu.

Proces selekcije bit će završen u proljeće, a svi aplikanti će dobiti obavijest o svom statusu do sredine maja. Odabrani finalisti prisustvuju orijentaciji u svojoj državi prije odlaska na program u junu ili julu, a putuju u SAD u julu ili augustu. Učenici se vrate u svoju državu u maju ili junu. YES učenici se moraju vratiti u svoju domovinu pri završetku programa na datum koji je unaprijed određen od strane „American Councils“ ureda. Američka viza koju učesnici programa dobiju se ne može mijenjati niti produžiti iz bilo kojeg razloga izvan datuma završetka programa.

VRATI NA POČETAK

Šta dobijam od učešća u programu razmjene?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

YES program nudi učenicima priliku da uče o ljudima i kulturi u Sjedinjenim Američkim Državama. YES učesnici su također omladinski ambasadori koji mogu naučiti Amerikance o svojim zemljama i kulturama. Učenici uče kako cijeniti i biti otvoren prema drugim kulturama, postižu lični razvoj i samostalnost, te postaju bolje opremljeni da žive u svijetu koji je sve više povezan. Također, učenici ostvaruju bliske veze sa američkim porodicama-domaćinima i zejdnicama, često stvarajući veze koje traju cijeli život. Mnogi alumniji pohađaju prestižne univerzitete nakon što se vrate kući, te pronalaze gdje mogu iskoristiti vještine koje su razvili tokom boravka u Americi.
VRATI NA POČETAK

2017-18 YES Brochure-3O čemu treba da razmislite prije nego što se prijavite za YES?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Učenici koji razmišljaju o tome da se prijave na program treba da razmotre moguće negativne posljedice učešća:
• Hoću li morati ponavljati razred nakon što se vratim kući?
• Hoću li se vratiti kući prekasno i hoću li zakasniti na polaganje mature ili
prijemnih ispita za fakultete? YES učesnici se vraćaju u svoje zemlje u maju ili junu.
• Hoće li moj univerzitet ili institut odložiti moju ponudu za prijem ako sam
već negdje primljen/primljena?
• Hoću li morati ići u vojsku nakon povratka?
• Hoću li moći maturirati kao najbolji učenik u mojoj školi?

Iako učenici pohađaju srednju školu u SAD, nastavni plan je mnogo
drugačiji nego u drugim zemljama i veome je moguće da nećete učiti iste
stvari kao kući.
VRATI NA POČETAK

Follow YES

Instagram.icontwitter.iconfacebook.iconwww.icon

 

 

Follow American Councils on Facebook

YES Albania YES Bosnia and Herzegovina YES Bulgaria YES Kosova YES Macedonia
alb50 bos50 bulg50 kos50 mac50