Разберете повече за тази обменна програма в Съединените щати

Home / Разберете повече за тази обменна програма в Съединените щати

 Форма за кандидатстване: https://ais.americancouncils.org/yes YES-Logo-Transparent

Последвайте YES във Фейсбук:

alb50 bos50 bulg50 kos50 mac50

 

English Bosanski      Български Македонски Shqip      Srpski

YESthumb

 

 

 

 

“…те допринасят толкова много за нашата общност, разкривайки места на нашите ученици, за които те само са мечтали, и култури, за които са нямали представа, че са различни от тяхната. Най-добрата част е, че обичам тези ученици колкото и моите собствени. Те спечелиха сърцето ми. Обожавам когато се връщат обратно на посещение или когато чуя за техните успехи, като дипломиране или какво правят с живота си като възрастни.”
-Приемно семейство на YES ученик

“Като майка мога да кажа колко много се промени и разви тя като личност. Тя изглежда по-отговорна и по-зряла. Тя имаше възможността да види друга култура, живеейки живота на един американски тинейджър в приемно семейство. YES не само помогна на нея да порастне, но и на мен да усетя Американската култура. Родителите са загрижени за сигурността на техните деца в непознато семейство, но приемните родители и екипа на YES и Американски съвет са изключително подкрепящи и навременни. Програмата YES е най-доброто нещо, което можеше да се случи на дъщеря ми.”
-Родител на YES ученик

“Никога няма да забравя тази година пълна с преживявания, особено моето невероятно приемно семейство…Те ме приеха не като странничка, а с усмивка на лице. Аз съм едно от най-щастливите момичета на планетата, защото имам още една Майка в допълнение към истинската ми Майка. Аз съм наистина благодарна на YES и Държавния департамент на САЩ за този шанс да създам нови приятели от целия свят и да се запозная с тяхната култура.”
– YES алумна
ОБРАТНО В НАЧАЛОТО НА СТРАНИЦАТА

2017-18 YES BrochureКакво представлява програмата YES?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Обменната програма за ученици Кенеди-Лугар (YES) е основана от Американския конгрес през октомври 2002 като отговор на събитията от 11 септември 2001. Програмата се финансира от Държавния департамент през Бюрото за образователни и културни въпроси (ECA). Програмата предоставя на конкурентно подбрани ученици стипендия, за да прекарат една академична година в САЩ в приемно семейство, и да посещават гимназия, като целта е да се подпомогне разбирателството между хората в САЩ и хората от други страни по света.

Програмата YES се поддържа на местно ниво от хиляди граждани на САЩ и от местни средни училища, които приемат, образоват и подпомагат учениците без да бъдат финансово компенсирани. В своята 16-та година, програмата е предоставила стипендии на хиляди ученици от много страни. Повече от 590 студенти от Югоизточна Европа са взели участие към момента. През 2019-20, 81 студенти от Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово и Македония учат в САЩ по програмата YES. До 2019 г. имаме 73 успешни приключили програмата ученици.

Програма YES Abroad е инициирана като реципрочно продължение на обменната програма Кенеди-Лугар (YES) за международни ученици от страни със значимо мюсюлманско население.  Първата група Американски участници (програма YES Abroad) стартира през учебната 2009/2010 година.

Американски съвет администрира програма YES Abroad в Босна и Херцеговина, Македония и България. Програмата стартира в Босна и Херцеговина през 2012, в Македония през 2014 и в България през 2016. Американските ученици  живеят в местни приемни семейства и учат в местни гимназии със съученици от съответната страна. Те имат възможност да учат сърбо-хърватски, македонски и български, както и да изучават културата на приемната страна чрез въвличането им в различни културни дейности през академичната година.

Учениците по програма YES Abroad във всички YES Abroad страни служат като „младежки посланици“ на Съединените щати, промотирайки взаимно разбирателство с приемните семейства и общности.  Учениците придобиват лидерски умения докато се ангажират с дейности, в които учат за местната общност и ценности и същевременно обучавайки другите за Американската култура и ценности.

Програма YES Abroad е основана от Държавния департамент на САЩ.  Програмата се администрира от консорциум от неправителствени организации, воден от Американски съвет и включващ AFS-USA, AMIDEAST и iEARN-USA.
ОБРАТНО В НАЧАЛОТО НА СТРАНИЦАТА

Кой организира програмата?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Американски съвет за международно образование организира процеса по набирането на кандидати, селекцията, ориентацията и транспорта на участниците в програма YES в Югоизточна Европа. Основана през 1974, Американски съвет е международна неправителствена организация, която работи за подобряване на взаимното разбиране между страните, обмена на идеи между индивидите и повишаване на сътрудничеството чрез образование. През последните 40 години Американски съвет създава, прилага и подкрепя иновативни програми в Съединените щати, Европа, Евразия, Средния Изток, Азия и Африка за стотици участници. В това число влизат няколко програми на Американското правителство за ученици в средно образование, университети и студенти, учители и професори. Много други неправителствени организации също подкрепят програма YES чрез подпомагане на участниците при настаняването им в приемни семейства и организирането на местни дейности по време на едногодишната програма.
ОБРАТНО В НАЧАЛОТО НА СТРАНИЦАТА

Какво осигурява стипендията?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Стипендията YES покрива следните разходи:
• Двупосочен билет за междуранордно и вътрешно пътуване (от дома до САЩ и обратно)
• Месечна издръжка, която позволява на учениците да участват в училищни събития и за лични нужди
• Настаняване за една година в селектирано американско семейство
• Записване в Американско средно училище
• Активности, свързани с ориентация в програмата, включващи подготовка преди заминаване, ориентация в САЩ и подготовка за реинтеграция
• Активности в местни общности
• Медицинска застраховка, изключваща предхождащи медицински състояния и зъболекарска грижа
ОБРАТНО В НАЧАЛОТО НА СТРАНИЦАТА

Какво НЕ осигурява стипендията?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Cтипендията YES НЕ покрива следните разходи:
• Разходи, свързани с издаване на международен паспорт
• Лични разходи, непокрити от месечната издръжка
• Разходи за свръхбагаж
• Телефонни разговори и интернет, включително достъп до електронна поща
ОБРАТНО В НАЧАЛОТО НА СТРАНИЦАТА

2017-18 YES Brochure-2Кой може да кандидатства за програмата?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Процесът на получаване на стипендия YES е основан на личните качества на ученика и е отворен и безплатен, за участници, които отговарят на критериите по-долу. Учениците с увреждания са поканени за участие в конкурса. Те са сред YES финалистите всяка година. Избраните ученици с увреждания отговарят пред същите критерии, като другите участници в програмата. Учениците могат да кандидатстват само веднъж за стипендия по време на даден цикъл на набиране.

Според настоящите правила, участниците в сесията на кандидатстване през есента на 2019 г. и съответно за обменна учебна 2020/2021 година трябва да:

1. са родени между 01 януари 2003 и 15 юли 2005

2. отговарят на образователните изисквания за клас в тяхната страна

Албания 10 или 11 клас на средно училище през есента на 2019

Босна и Херцеговина 1 или 2 година на средно училище през есента на 2019

България 9 или 10 клас на средно училище през есента на 2019

Косово 10 или 11 клас на средно училище през есента на 2019

Северна Македония 1 или 2 година на средно училище през есента на 2019

3. са ученици в средно училище по време на кандидатстването

4. имат добър или по-висок успех

5. не са завършили 11ти клас преди старта на програмата

6. са изучавали английски език и демонстрират добро владеене на езика по време на регистрацията

7. отговарят на изискванията за издаване на американска виза

8. могат да получат международен паспорт в страната, от която кандидатстват за програмата

Ученици с увреждания могат да участват, ако са записани в среден курс на образование през есента на 2019 и са родени между 15 февруари 2002 и 15 юли 2005.
ОБРАТНО В НАЧАЛОТО НА СТРАНИЦАТА

Кой не е допустим за участие?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ученик не може да кандидатства ако:
• Тя/той не отговаря на по-горните критерии от 1 до 8
• Тя/той е пребивавал в САЩ в продължение на 3 или повече месеца през последните 5 години
• Неговото/нейното семейство (или член на семейство):
○ кандидатстват или са кандидатствали да емигрират в САЩ
○ имат планове да емигрират или вече са емигрирали в САЩ
ОБРАТНО В НАЧАЛОТО НА СТРАНИЦАТА

Кога и къде се кандидатства?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Представители на Американски съвет ще посетят главни градове в страните-участници по програмата, за да проведат тестове през есента на 2019 (с изключение на България, където 1-ви и 2-ри кръг ще се проведат онлайн). Кандидатите от всички страни, с изключение на България, следва да посетят някой от тестовите центрове във времето на регистрацията на място и да носят документ, удостоверяващ допустимост (дата на раждане), една снимка 3х4 см и химикалка. Кандидатите могат да участват в първия кръг на селекция само в ЕДИН тестови център през есента на 2019. Всички кандидати (без тези от България) ще преминат кратък тест по английски език (първи кръг). Тези, които преминат първи кръг ще трябва да напишат есе на английски език (втори кръг, който обикновено се провежда в деня след първи кръг). Кандидатите трябва да завършат успешно първите два кръга на конкурса, преди да получат окончателните документи за кандидатстване, да преминат по-дълъг тест по английски и да бъдат интервюирани.

Албания:

Фиер  1 ноември 2019
Тирана  2 ноември 2019

За повече информация обадете се на телефон +355 2235 347 или пишете на tirana@americancouncilssee.org

Босна и Херцеговина:

Баня Лука  15 октомври 2019
Тузла  16 октомври 2019
Мостар  17 октомври 2019
Сараево  18 октомври 2019


За повече информация обадете се на телефон +387 33 838 262 или пишете на sarajevo@americancouncilssee.org

България: ONLINE

Онлайн кандидатстване през 2019 (за програма 2020/2021). Краен срок – 31 октомври.

Кандидатстването за програма YES ще започне в началото на септември 2019. Заинтересованите кандидати, които отговарят на критериите за допустимост за участие, са поканени да попълнят предварителна форма за кандидатстване онлайн https://ais.americancouncils.org/yes (краен срок – 31 октомври). Комисия по подбор ще разгледа получените кандидатури и ще селектира полуфиналистите през ноември 2019. Полуфиналистите ще получат по-дълга форма за кандидатсване, която да попълнят, ще преминат през тест за владеене на английски език, ще трябва да напишат есе и ще бъдат интервюирани лично от представител на Американски съвет. Кандидатите могат да подадат само една електронна кандидатура и могат да участват само в едно интервю.

За повече информация обадете се на телефон +359 87 7333013 и +359879930228 или пишете на sofia@americancouncilssee.org

Косово:

Кандидатстването за програма YES ще започне в началото на септември 2019. Заинтересованите кандидати, които отговарят на критериите за допустимост за участие, са поканени да попълнят предварителна форма за кандидатстване онлайн https://ais.americancouncils.org/yes (краен срок – 31 октомври). Комисия по подбор ще разгледа получените кандидатури и ще селектира полуфиналистите през ноември 2019. Полуфиналистите ще получат по-дълга форма за кандидатсване, която да попълнят, ще преминат през тест за владеене на английски език, ще трябва да напишат есе и ще бъдат интервюирани лично от представител на Американски съвет. Кандидатите могат да подадат само една електронна кандидатура и могат да участват само в едно интервю.

За повече информация обадете се на телефон +381 38 226 255 или пишете на prishtina@americancouncilssee.org

Македония:

Кандидатстването за програма YES ще започне в началото на септември 2019. Заинтересованите кандидати, които отговарят на критериите за допустимост за участие, са поканени да попълнят предварителна форма за кандидатстване онлайн https://ais.americancouncils.org/yes (краен срок – 31 октомври). Комисия по подбор ще разгледа получените кандидатури и ще селектира полуфиналистите през ноември 2019. Полуфиналистите ще получат по-дълга форма за кандидатсване, която да попълнят, ще преминат през тест за владеене на английски език, ще трябва да напишат есе и ще бъдат интервюирани лично от представител на Американски съвет. Кандидатите могат да подадат само една електронна кандидатура и могат да участват само в едно интервю.

За повече информация обадете се на телефон +389 2 30 76 522 или пишете на skopje@americancouncilssee.org
ОБРАТНО В НАЧАЛОТО НА СТРАНИЦАТА

Как протича оценяването и процеса на селекция?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Учениците се състезават в няколко рунда. На полуфинал, учениците и техните родители са поканени да присъстват на информационна среща за да научат повече за програмата. Учениците след това взимат участие в индивидуално интервю с екипа на Американски съвет, полагат стандартен тест по Английски, написват две есета и получават официална молба за кандидатстване за програмата, която трябва да се върне на Американски съвет в рамките на две седмици.

Селекцията се основава на качествата на ученика и демонстрираната му/ѝ готовност за едногодишен обмен документирани в молбите на учениците. Владеенето на английски език е важно, но не е единственият елемент в селекцията. От учениците също ще се изисква да предоставят медицинско свидетелство и да бъдат сертифицирани, че отговарят на мединските условия на програмата.

Процесът на селекция ще приключи през пролетта и всички кандидати ще получат уведомление за техния статут до средата на месец Май. Избраните финалисти ще посетят „ориентация преди заминаването“ в родната си страна през Юни-Юли и ще пътуват до САЩ през Юли-Август. Студентите се връщат вкъщи през Май-Юни на следващата година. YES студентите трябва да се завърнат в родната си страна в края на програмата, на датата, определена от Американски съвет. Визата издадена на участниците в програмата, няма да бъде променена или удължена след крайната дата на програмата по никаква причина.
ОБРАТНО В НАЧАЛОТО НА СТРАНИЦАТА

Какви са ползите от участието в обмена?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Програмата YES предоставя възможност на учениците да научат повече за американския народ и култура. Участниците в YES са също и млади посланици на своята собствена култура сред американския народ. Студентите се научават да оценяват и развиват чувствителност към други култури, развиват се като личности и стават по-независими и по-подготвени за все по-взаимосвързания свят. Учениците формират силни връзки с техните американски приемни семейства и американското общество, изграждайки отношения, които често остават за цял живот. Много алумни, след като се приберат у дома, влизат в престижни университети и по-късно намират интересна работа, използвайки уменията, придобити по време на престоя им в Съединените щати.
ОБРАТНО В НАЧАЛОТО НА СТРАНИЦАТА

2017-18 YES Brochure-3Какво трябва да имате предвид преди да кандидатствате за YES?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Учениците, които имат интерес към програмата трябва да помислят за възможните негативни ефекти на програмата:
• Ще трябва ли да повторя учебната година след като се прибера у дома?
• Ще бъде ли твърде късно, когато се завърна през 2021, да положа матура/кандидатстудентски изпит? YES учениците се връщат в страната си в края на месец май/юни.
• Дали университетът ще отложи приемането ми, ако вече съм приет/а?
• Ще имам ли право да завърша с отличие моето училище?

И накрая, въпреки, че учениците посещават американско училище, учебната програма там е значително по-различна от тази в други страни и е възможно да не бъдат изучавани същите предмети.
ОБРАТНО В НАЧАЛОТО НА СТРАНИЦАТА


Follow YES

Instagram.icontwitter.iconfacebook.iconwww.icon

 

 

 

Follow American Councils on Facebook

YES Albania YES Bosnia and Herzegovina YES Bulgaria YES Kosova YES Macedonia
alb50 bos50 bulg50 kos50 mac50