Saznajte više o programu razmene učenika sa Sjedinjenim Američkim Državama

Home / Saznajte više o programu razmene učenika sa Sjedinjenim Američkim Državama

  YES-Logo-TransparentPratite YES na Facebook-u:

alb50 bos50 bulg50 kos50 mac50

 

English bosanski      български Македонски Shqip      srpski

YESthumb

 

 

 

 

“…Učenici na razmeni mnogo daju našoj zajednici tako što uče našu decu o mestima o kojima su možda samo sanjali da bi ih jednog dana mogli posetiti. Uče ih i o kulturama o kojima naša deca nisu ni znala da postoje i da su drugačije. Najbolje od svega je to što ja učenike na razmeni volim kao svoju decu. Prirastu mi za srce i to je to – zauvek su kao moji. Obožavam kada dođu da nas posete nakon što odu u svoje zemlje. Drago mi je uvek kad čujem da su uspeli – da su završili škole. Drago mi je da znam šta rade sada kada su odrasli ljudi.
-Host roditelj učesnika YES-a

“Kao majka mogu da posvedočim koliko se moja ćerka promenila i uznapredovala kao osoba. Čini se da je odgovornija i zrelija jer je imala priliku da neposredno istraži drugu kulturu živeći sa tamošnjom porodicom tipičnim životom srednjoškolke iz Amerike. YES joj pružio, dakle, da uzraste kao osoba, ali ja osećam i uticaj američke kulture sada u njoj. Roditelje brine bezbednost njihovog deteta koje treba da živi sa nepoznatom porodicom – domaćinom, porodice u SAD, uposlenici YES-a i Američki savet jako mnogo pažnje posvećuju podršci deteta. YES program je nešto najbolje što se dogodilo našoj ćerki.”
-Majka YES učenice

“Nikada neću moći da zaboravim ovu godinu ispunjenu iskustvima, a pogotovo neću moći da zaboravim moju host-porodicu… Dočekali su me sa osmehom na očima, a ne kao neku strankinju. Ja sam među najsrećnijim ljudima na svetu jer imam još jednu mamu, pored one koja me je rodila. Zahvalna sam YES programu i Stejt departmentu Vlade SAD što sam dobila ovu priliku da upoznam i sprijateljim se s ljudima iz svih krajeva sveta.”
-Bivša učesnica YES-a
VRATI NA POČETAK

2017-18 YES BrochureŠta je YES program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kennedy-Lugar program razmene i školovanja (Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study) ili YES je osnovao Kongres SAD u oktobru 2002. godine kao odgovor na događaje 11. septembra 2001. Program nudi odabranim srednjoškolcima stipendiju putem koje borave godinu dana u SAD živeći sa volonterskom porodicom-domaćinom, pohađajući američku srednju školu kako bi potaknuli bolje razumevanje između ljudi Sjedinjenih Država i drugih država širom sveta.

YES program lokalno podržavaju hiljade američkih građana i obrazovnih ustanova koji prime, udome, obrazuju i podržavaju učenike bez bilo kakve finansijske kompenzacije.

Već 16 godina putem YES programa je stipendirano hiljade srednjoškolaca koji dolaze iz velikog broja država. Do sada nešto više od 460 učenika iz jugoistočne Europe je učestvovalo u YES programu. Tokom
2019-20. školske godine 100 učenika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova i Makedonije će provesti godinu dana u SAD putem YES programa.

YES Abroad je osnovan kao recipročan program YES programu, a koji  šalje američke srednjoškolce u zemlje sa značajnom muslimanskom populacijom. Prva grupa Amerikanaca je učestvovala u YES Abroad programu tokom 2009-2010. školske godine. Program  nudi 65 punih stipendija kako bi američki učenici boravili u jednoj od 12 zemalja sveta.

Američki savet implementira YES Abroad program u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Bugarskoj. Program je ustanovljen u BiH 2012. godine, u Makedoniji 2014. godine, a u Bugarskoj u 2016. godini. Američki učenici žive sa lokalnim porodicama i pohađaju srednje škole sa domaćim učenicima. Učenici takođe imaju priliku da uče bosanski/hrvatski/srpski (BHS), makedonski i bugarski, i da istražuju novu zemlju u kojoj borave kroz različite aktivnosti koje traju cele godine.

YES Abroad učenici u svim YES Abroad zemljama su neka vrsta ”omladinskih ambasadora” Sjedinjenih Američkih Država zato što promovišu međusobno razumevanje tako što ostvaruju veze sa porodicom-domaćinom i lokalnim zajednicama. Kroz aktivnosti čiji cilj je da nauče što više o vrednostima i društvu nove zemlje, učenici razvijaju veštine za angažovanje u društvu i uče druge o američkom društvu i tradicijama.

YES Abroad program finansira američki Stejt department (U.S. Department of State). Program administrira konzorcijum neprofitnih organizacija kao što su AFS-USA, AMIDEAST i iEARN-USA, na čijem čelu se nalazi Američki savet.
VRATI NA POČETAK

Ko organizuje program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Američki savet za međunarodno obrazovanje testira i vrši izbor kandidata za YES u jugoistočnoj Evropi, a one koji dobiju stipendiju takođe i priprema za program i organizuje putovanje u SAD. Američki savet je osnovan 1974. godine i postao međunarodna neprofitna organizacija koja radi na unapređivanju međusobnog razumevanja zemalja sveta, kao i na razmeni ideja te učvršćivanju saradnje kroz obrazovanje. Više od 40 godina Američki savet proizvodi, sprovodi i podržava inovativne obrazovne programe u SAD, Bliskom istoku, Evroaziji, Aziji i Africi za desetine hiljada učesnika. Među ovim programima su i programi razmene za srednjoškolce (YES i drugi programi), studente osnovnih i poslediplomskih studija, kao i za nastavnike i profesore. YES program podržavaju i učestvuju u sprovođenju i mnoge druge neprofitne organizacije u SAD. Po zahtevu Vlade SAD ove organizacije smeštaju učesnike programa u porodicedomaćine, a takođe i organizuju aktivnosti na lokalnom nivou za učesnike programa.
VRATI NA POČETAK

Šta stipendija obezbeđuje?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

YES stipendija POKRIVA sedeće:

YES stipendija obezbeđuje sledeće:
• Povratnu kartu od zemlje porekla do Amerike i nazad
• Mesečni džeparac za učenike kako bi mogli da učestvuju u društvenim aktivnostima i kupe neophodne potrepštine
• Smeštaj u odabranoj i proverenoj američkoj porodici tokom jedne školske godine i upis u američku srednju školu
• Programske aktivnosti poput pripreme za program, kao i seminare nakon povratka sa programa
• Programske aktivnosti tokom boravka u SAD
• Zdravstveno osiguranje samo za bolesti i stanja stečena u SAD (osiguranje ne pokriva prethodna stanja i bolesti niti daje stomatološku zaštitu)
VRATI NA POČETAK

Šta YES ne obezbeđuje?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

YES stipendija ne pokriva sledeće:

• Troškove izdavanja pasoša
• Lične troškove
• Troškove prekomernog prtljaga
• Troškove telefonskih razgovora
• upotrebe interneta.
VRATI NA POČETAK

2017-18 YES Brochure-2

Ko može da se prijavi za YES?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

YES stipendija je takmičarski zasnovana – dobijaju je oni koji zaslužuju tj. najbolji učesnici takmičenja. Takmičenje za YES je otvoreno i besplatno. Učenici sa hendikepom su dobrodošli na ovom takmičenju – svake godine oko 20 učenika sa hendikepom dobije YES stipendiju – pod istim uslovima takmičenja kao i drugi učenici. Učenici mogu za YES da se prijave samo jednom tokom jedne školske godine.

Kandidati moraju da:

  1. budu rođeni između 1. januara 2003. godine i 15. jula 2005. godine.
  2. pohađaju razrede srednje škole koji su određeni za njihovu zemlju:

Albanija 10. ili 11. razred srednje škole na jesen 2019. godine

Bosna i Hercegovina 1. ili 2. razred srednje škole na jesen 2019. godine

Bugarska 9. ili 10. razred srednje škole na jesen 2019. godine

Kosovo 10. ili 11. razred srednje škole na jesen 2019. godine

Severna Makedonija 1. ili 2. razred srednje škole na jesen 2019. godine

  1. budu upisani u srednju školu u momentu testiranja
  2. imaju odličan ili vrlodobrar prosek ocena
  3. nisu završili srednju školu u vreme kada pristupaju testiranju
  4. su učili engleski i tokom testiranja mogu dokazati znanje ovog jezika
  5. ispunjavaju sve uslove za dobijanje američke vize
  6. poseduju ili mogu da se prijave za pasoš zemlje u kojoj su se prijavili za testiranje

Učenici sa invaliditetom moraju biti upisani u srednju školu na jesen 2019. godine i biti rođeni između 15. februara 2002. godine i 15. jula, 2005. godine.


VRATI NA POČETAK

Ko ne može da ide na YES?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Učenici koji ne ispunjavaju uslove za testiranje su sledeći:

• učenici koji ne ispunjavaju kriterijume navedene gore, od tačke 1. do 8.
• učenici koji su proveli u SAD više od tri (3) meseca u proteklih pet (5) godina
• Njena/njegova porodica (ili član porodice) je:
○ Prijavili da emigriraju u SAD
○ Imaju planove da emigriraju ili su već emigrirali u SAD.

VRATI NA POČETAK

Kada i kako mogu da se prijavim?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Predstavnici Američkog saveta za međunarodno obrazovanje (American Councils for International Education) će posetiti određene gradove u zemljama (isključujući Bugarsku, Kosovo i Severnu Makedoniju  za koje će se prvi korak testiranja odvijati ONLAJN) koje učestvuju u programu kako bi sproveli testiranje tokom jeseni 2019. godine. Zainteresovani moraju doći do grada gde će se odvijati testiranje, odnosno do tz. test centra, biti tamo na vreme kako bi se registrovali i moraju sa sobom doneti dokaz o tome da ispunjavaju uslove (izvod iz matične knjige rođenih) i crnu hemijsku olovku. Svi prijavljeni mogu učestvovati na testiranju u samo jednom test centru u jesen 2019. godine. Kao što smo rekli, učenici iz Bugarske, Kosova i Severne Makedonije ispunjavaju ONLAJN prijavu umesto inicijalnog testiranja licem u lice.

Kandidati koji uspešno prođu inicijalna testiranja biće pozvani na poslednji krug testova.

Albanija:

Fier  1.11.2019.
Tirana  2.11.2019.

Datumi i lokacije testiranja će naknadno biti objavljeni. Za dodatne informacije, pozovite +355 2235 347 ili pošaljite e-mail na tirana@americancouncilssee.org

Bosna i Hercegovina:

Banja Luka  15.10.2019 od 9-14h u KŠC “Bl. Ivan Merz” Banja Luka
Tuzla  16.10.2019. od 9-14h u JU Narodna i Univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla
Mostar  18.10.2019. od 9-14h u Centru za kulturu Mostar
Sarajevo  19.10. 2019. od 9-14h u JU Druga gimnazija Sarajevo

Za dodatne informacije, pozovite +387 33 838 262 ili pošaljite e-mail na sarajevo@americancouncilssee.org.

Bugarska
ONLAJN!

Otvoreni konkurs za YES Bugarska će početi ONLAJN u septembru 2019. godine. Zainteresovani kandidati koji ispunjavaju uslove za konkurs se pozivaju da popune preliminarnu onlajn prijavu koja se nalazi na https://ais.americancouncils.org/yes (rok za prijavljivanje je 31. oktobar). Komisija za odabir kandidata će pregledati onlajn prijave i odabrati polufinaliste u novembru. Polufinalisti će dobiti dužu prijavu, polagaće test znanja engleskog jezika, pisaće sastav na zadatu temu i biće intervjuisani uživo od stane zaposlenih u Američkom savetu. Prijavljeni mogu samo jednom da se prijave onlajn i mogu samo jednom da učestvuju u intervjuu.

Za dodatne informacije, pozovite +359 87 7333013 ili pošaljite e-mail na sofia@americancouncilssee.org

KosovoONLAJN!

Otvoreni konkurs za YES Kosovo će početi ONLAJN u septembru 2019. godine. Zainteresovani kandidati koji ispunjavaju uslove za konkurs se pozivaju da popune preliminarnu onlajn prijavu koja se nalazi na https://ais.americancouncils.org/yes (rok za prijavljivanje je 31. oktobar). Komisija za odabir kandidata će pregledati onlajn prijave i odabrati polufinaliste u novembru. Polufinalisti će dobiti dužu prijavu, polagaće test znanja engleskog jezika, pisaće sastav na zadatu temu i biće intervjuisani uživo od stane zaposlenih u Američkom savetu. Prijavljeni mogu samo jednom da se prijave onlajn i mogu samo jednom da učestvuju u intervjuu.

Datumi i lokacije testiranja će biti objavljeni. Za dodatne informacije, pozovite +381 38 226 255 ili pošaljite e-mail na prishtina@americancouncilssee.org

Severna Makedonija:

Otvoreni konkurs za YES Severna Makedonija će početi ONLAJN u septembru 2019. godine. Zainteresovani kandidati koji ispunjavaju uslove za konkurs se pozivaju da popune preliminarnu onlajn prijavu koja se nalazi na https://ais.americancouncils.org/yes (rok za prijavljivanje je 31. oktobar). Komisija za odabir kandidata će pregledati onlajn prijave i odabrati polufinaliste u novembru. Polufinalisti će dobiti dužu prijavu, polagaće test znanja engleskog jezika, pisaće sastav na zadatu temu i biće intervjuisani uživo od stane zaposlenih u Američkom savetu. Prijavljeni mogu samo jednom da se prijave onlajn i mogu samo jednom da učestvuju u intervjuu.

Datumi i lokacije testiranja će biti objavljeni. Za dodatne informacije, pozovite +389 2 30 76 522 ili pošaljite e-mail na skopje@americancouncilssee.org
VRATI NA POČETAK

Kako se testiraju i biraju učesnici YES programa?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Učesnici takmičenja prolaze nekoliko krugova testiranja i selekcije. Pred sam kraj takmičenja (poslednji krug) učenici i njihovi roditelji se pozivaju da prisustvuju sastanku kako bi saznali više o YES programu. Nakon tog sastanka sledi intervjuisanje učenika koje rade uposlenici Američkog saveta, zatim testiranje engleskog jezika kao i pisanje eseja. Takođe, učenici u toj fazi takmičenja dobiju i prijavni formular koji treba da popune u roku od dve sedmice.

Odabir učesnika zasniva se na njihovim kvalitetima i postignućima kao i na spremnosti za razmenu. Uvid u kvalitet i postignuća pruža celokupan utisak učenika u procesu takmičenja za YES stipendiju. Poznavanje engleskog jezika je bitno, ali ne i ključno, za odabir učesnika YES-a. Učenici, takođe, treba da podnesu dokumntaciju kojom dokazuju da su zdravstveno spremni da pohađaju program.

Proces selekcije završava se u proleće, a stipendisti saznaju svoj status do polovine maja. Stipendisti prolaze seminar pripreme u junu/julu, a na program putuju u avgustu. Povratak kući je krajem maja i juna naredne godine. Učesnici YES programa imaju obavezu da se u zemlju porekla vrate kada to Američki savet odredi. Ne postoji razlog zbog kojeg bi američka viza učesnicima YES-a mogla biti produžena.

VRATI NA POČETAK

Kakve ću ja koristi imati od YES programa?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Program učenicima nudi da se upoznaju sa kulturom i ljudima iz SAD. Učesnici YES-a su, takođe, ambasadori svojih kultura i država o kojima uče Amerikance koje sretnu na programu. Učesnici YES-a usvajaju znanje i razvijaju senzibilitet za druge kulture, napreduju na programu kao osobe i postaju nezavisni – postajući tako dobro pripremljeni za svet u kojem živimo, a koji je sve više globalizovan. Učesnici programa razvijaju trajne veze sa porodicama-domaćinima i sa stanovnicima mesta u kojima provode program. Mnogi bivši učesnici programa, nakon povratka u zemlju porekla, upisuju prestižne univerzitete, a nakon diplomiranja dolaze do dobrih poslova na kojiima primenjuju veštine naučene u SAD.

VRATI NA POČETAK

2017-18 YES Brochure-3O čemu treba da razmislim pre nego što se prijavim na YES?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Zainterosvani treba da razmotre sledeće potencijalno negativne posledice učestvovanja:
• Da li ću morati da ponovim školsku godinu koju nisam proveo u zemlji porekla?
• Učenici se sa YES-a vraćaju krajem maja i tokom juna. Da li ću stići da polažem razliku predmeta – ako ta mogućnost uopšte postoji u mojoj zemlji?
• Kakve su posledice učestvovanja po moj opšti uspeh u mojoj matičnoj srednjoj školi?
• Kakve su posledice učestvovanja po moje univerzitetske studije?
• Školski program u SAD se razlikuje od onog u mojoj zemlji – kakve su posledice učestvovanja na YES-u po moj akademski razvoj?
VRATI NA POČETAK

Follow YES

Instagram.icontwitter.iconfacebook.iconwww.icon

 

 

Follow American Councils on Facebook

YES Albania YES Bosnia and Herzegovina YES Bulgaria YES Kosova YES Macedonia
alb50 bos50 bulg50 kos50 mac50