Saznajte više o programu razmene učenika sa Sjedinjenim Američkim Državama

Home / Saznajte više o programu razmene učenika sa Sjedinjenim Američkim Državama

  YES-Logo-TransparentPratite YES na Facebook-u:

alb50 bos50 bulg50 kos50 mac50

 

English bosanski      български Македонски Shqip      srpski

Saznajte više o programu razmene učenika sa Sjedinjenim Američkim Državama

Šta se postiže razmenom učenika?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Koncept razmene učenika je nastao iz želje zemalja i naroda da grade mostove između sebe i pospeše međusobno razumevanje posle Drugog svetskog rata. Od tada, omladinske razmene su postale poznate i prihvaćene u zemljama širom sveta. Ono što čini ovakve razmene uspešnim i jedinstvenim jeste način na koji mladi ljudi uče o drugim kulturama i zemljama: tako što žive kao članovi lokalnih porodica, a ne kao gosti ili turisti. Ova uspešna formula je postala poznata u svetu i danas postoji globalna svest o tome koliko razmene mogu pozitivno uticati na odnose između zemalja, ali isto tako i na živote stotina hiljada učesnika, njihove školske drugove, škole, zajednice i roditelje. Mnogi današnji svetski,državni i lokalni lideri su sami učestvovali u nekoj vrsti razmene i mogu svedočiti o tome kakav je uticaj ona imala na njihove živote.
VRATI NA POČETAK

2017-18 YES BrochureŠta je YES program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kennedy-Lugar Program razmene i školovanja (Kennedy- Lugar Youth Exchange and Study) ili YES, je program osnovao Kongres SAD  u oktobru 2002. godine kao odgovor na događaje od 11. septembra 2001. godine. Program finansira američki Stejt department, a zastupa ga  i implementira njihova Kancelarija za obrazovanje i kulturu (Bureau of Educational and Cultural Affairs), kako bi učenicima iz zemalja sa značajnim postotkommuslimanskog stanovništva obezbedila stipendije koje im omogućavaju da provedu jednu školsku godinu u Americi.

Učenici žive u porodicama-domaćinima, pohađaju srednju školu, učestvuju u vannastanim aktivnostima kako bi naučili o američkom društvu i vrednostima, stiču nove veštine i uče Amerikance o svojoj zemlji i kulturi. Učenici sa invaliditetom koji pohađaju srednje škole takođe se mogu prijaviti na testiranje.

Svake godine, oko 15 učenika sa invaliditetom učestvuje u ovom programu i odlazi u Ameriku. Učenici sa invaliditetom moraju ispuniti iste kriterijume kao i drugi učesnici programa.

YES Abroad je osnovan kao recipročan program YES programu, a koji  šalje američke srednjoškolce u zemlje sa značajnom muslimanskom populacijom. Prva grupa Amerikanaca je učestvovala u YES Abroad programu tokom 2009-2010. školske godine. Program trenutno nudi 65 punih stipendija kako bi američki učenici boravili u jednoj od 12 zemalja sveta.

Američki savet implementira YES Abroad program u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Bugarskoj. Program je ustanovljen u BiH 2012. godine, u Makedoniji 2014. godine, a u Bugarskoj u 2016. godini. Američki učenici žive sa lokalnim porodicama i pohađaju srednje škole sa domaćim učenicima. Učenici takođe imaju priliku da uče bosanski/hrvatski/srpski (BHS), makedonski i bugarski, i da istražuju novu zemlju u kojoj borave kroz različite aktivnosti koje traju cele godine.

YES Abroad učenici u svim YES Abroad zemljama su neka vrtsa ”omladinskih ambasadora” Sjedinjenih Američkih Država zato štopromovišu međusobno razumevanje tako što ostvaruju veze sa porodicom-domaćinom i lokalnim zajednicama. Kroz aktivnosti čiji cilj je da nauče što više o vrednostima i društvu nove zemlje, učenici razvijaju veštine za angažovanje u društvu i uče druge o američkom društvu i tradicijama.

YES Abroad program finansira američki Stejt department (U.S. Department of State). Program administrira konzorcijum neprofitnih organizacija kao što su AFS-USA, AMIDEAST i iEARN-USA, na čijem čelu se nalazi Američki savet.
VRATI NA POČETAK

Šta stipendija pokriva?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

YES stipendija POKRIVA sedeće:

 • Povratnu avionsku kartu za SAD, dakle za let Kosovo-SAD, i SAD-Kosovo
 • Mesečni džeparac koji omogućava učenicima da učestvuju u društvenim aktivnostima i kupe lične potrepštine
 • Smeštaj kod odabrane i proverene američke porodice tokom jedne školske godine
 • Upis u američku srednju školu
 • Programske pripremne seminare, odnosno radionice pred početak program, pripremni program o SAD, kao i pripremu za reintegraciju u društvo kod kuće
 • Programske aktivnosti organizovane u lokalnim zajednicama u SAD
 • Zdravstveno osiguranje, koje ne pokriva postojeća oboljenja i stomatološke preglede
  VRATI NA POČETAK

Šta stipendija NE pokriva?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
YES stipendija NE POKRIVA sledeće troškove:

• Sve troškove vezane za dobijanje međunarodnog pasoša zemlje čiji ste državljanin
• Lične troškove koji prevazilaze iznos mesečne stipendije
• Troškove preteškog ili prevelikog prtljaga
• Telefonske troškove ili upotrebu Interneta
VRATI NA POČETAK

2017-18 YES Brochure-2Ko finansira program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Stipendija u potpunosti dolazi iz fondova Vlade SAD i administrira je Kancelarija za obrazovanje i kulturu (Educational and Cultural Affairs Bureau) koja je u sklopu američkog Stejt departmenta. Svrha ove Kancelarije jeste poboljšanje odnosa između državljana SAD i drugih zemalja sveta. Njihovi programi uključuju obrazovne i programe obuke koji promovišu lične, profesionalne i institucionalne veze između civila i organizacija u SAD i inostranstvu.

YES program na lokalnom nivou ima podršku državljana SAD i srednjih škola koji ugošćuju, obrazuju i pružaju učenicima podršku bez bilo kakve finansijske naknade.
VRATI NA POČETAK

Ko ima pravo da se prijavi?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

U skladu sa pravilima koja diktiraju inicijative Vlade SAD koje za cilj imaju promociju boljeg razumevanja između zemalja, testiranje za YES stipendiju i selekcija stipendista se zasniva na temelju postignutih rezultata, tako da je učešće otvoreno i besplatno za sve koji ispunjavaju sledeće uslove.

Kandidati moraju da:

 1. budu rođeni između 1. januara 2002. godine i 15. jula 2004. godine.
 2. pohađaju razrede srednje škole koji su određeni za njihovu zemlju:

Albanija 2. ili 3. razred srednje škole na jesen 2018. godine

Bosna i Hercegovina 1. ili 2. razred srednje škole na jesen 2018. godine

Bugarska 1. ili 2. razred srednje škole na jesen 2018. godine

Kosovo 2. ili 3. razred srednje škole na jesen 2018. godine

Makedonija 1. ili 2. razred srednje škole na jesen 2018. godine

 1. budu upisani u srednju školu u momentu testiranja
 2. imaju odličan ili vrlodobrar prosek ocena
 3. nisu završili srednju školu u vreme kada pristupaju testiranju
 4. su učili engleski i tokom testiranja mogu dokazati znanje ovog jezika
 5. ispunjavaju sve uslove za dobijanje američke vize
 6. poseduju ili mogu da se prijave za pasoš zemlje u kojoj su se prijavili za testiranje

Učenici sa invaliditetom moraju biti upisani u srednju školu na jesen 2017. godine i biti rođeni između 15. februara 2001. godine i 15. jula, 2004. godine.
VRATI NA POČETAK

Ko nema pravo na učešće?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Učenici koji ne ispunjavaju uslove za testiranje su sledeći:
• učenici koji ne ispunjavaju kriterijume navedene gore, od tačke 1. do 8.
• učenici koji su proveli u SAD više od tri (3) meseca u proteklih pet (5) godina
• Njena/njegova porodica (ili član porodice) je:
○ aplicirao ili će aplicirati za emigraciju u SAD
○ planira da emigrira ili je već emigrirao/ala u SAD
VRATI NA POČETAK

Kada i kako mogu da se prijavim?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Predstavnici Američkog saveta za međunarodno obrazovanje (American Councils for International Education) će posetiti određene gradove u zemljama (isključujući Bugarsku, za koju će se prvi i drugi krug testiranja odvijati ONLAJN) koje učestvuju u programu kako bi sproveli testiranje tokom jeseni 2018. godine. Zainteresovani moraju doći do grada gde će se odvijati testiranje, odnosno do tz. test centra, biti tamo na vreme kako bi se registrovali i moraju sa sobom doneti dokaz o tome da ispunjavaju uslove (izvod iz matične knjige rođenih), jednu fotografiju za pasoš 3×4 cm koja je nedavno urađena i crnu hemijsku olovku. Svi rijavljeni (iz zemalja osim Bugarske) mogu učestvovati u prvom krugu testiranja u samo jednom test centru u jesen 2018. godine.

Svi koji apliciraju će polagati kratak test iz engleskog jezika (1. krug). Oni koji prođu prvi test će pisati esej iz engleskog u drugom krugu testiranja koji se većinom odvija istog dana kao i 1. krug. Kandidati moraju uspešno položiti i proći 1. i 2. krug testiranja, pre nego što dobiju sve materijale za prijavljivanje, te učestvuju u trećem krugu koji se sastoji od dužeg testa engleskog jezika i intervjua.

Albanija:

Fier
Tirana

Datumi i lokacije testiranja će naknadno biti objavljeni. Za dodatne informacije, pozovite +355 2235 347 ili pošaljite e-mail na tirana@americancouncilssee.org

Bosna i Hercegovina:

Sarajevo
Mostar
Tuzla
Banja Luka

Datumi i lokacije testiranja će biti objavljeni. Za dodatne informacije, pozovite +387 33 838 262 ili pošaljite e-mail na sarajevo@americancouncilssee.org

Bugarska
NOVO! Onlajn testiranje za 2017. godinu (programska godina 2018-2019)!

Otvoreni konkurs za YES Bugarska će početi ONLAJN u septemberu 2017. godine. Zainteresovani kandidati koji ispunjavaju uslove za konkurs se pozivaju da popune preliminarnu onlajn prijavu koja se nalazi na (URL će uskoro biti objavljen). Komisija za odabir kandidata će pregledati onlajn prijave i odabrati polufinaliste u novembru. Polufinalisti će dobiti dužu prijavu, polagaće test znanja engleskog jezika, pisaće sastav na zadatu temu i biće intervjuisani uživo od stane zaposlenih u Američkom savetu. Prijavljeni mogu samo jednom da se prijave onlajn i mogu samo jednom da učestvuju u intervjuu.

Za dodatne informacije, pozovite +359 87 7333013 ili pošaljite e-mail na sofia@americancouncilssee.org

Kosovo:

Priština
Prizren
Kamenica

Datumi i lokacije testiranja će biti objavljeni. Za dodatne informacije, pozovite +381 38 226 255 ili pošaljite e-mail na fjolla@americancouncilssee.org

Makedonija:

Skoplje
Kumanovo
Štip
Struga

Datumi i lokacije testiranja će biti objavljeni. Za dodatne informacije, pozovite +389 2 30 76 522 ili pošaljite e-mail na skopje@americancouncilssee.org
VRATI NA POČETAK

Kako se biraju učenici?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Nezavisna komisija koja se sastoji od američkih profesionalaca iz oblasti obrazovanja i međunarodnih odnosa će izabrati finaliste koji odlaze na program i njihove zamene koje postaju finalisti ako neko od finalista odustane od učešća sa programa. Selekcija se zasniva na osnovu postignutih rezultata, što se može videti kroz dugačku aplikaciju, preporuke profesora/nastavnika i dokazanu spremnost za učešće u programu razmene koji traje jednu godinu. Učenici takođe moraju doneti medicinske procene i mora biti potvrđeno da su medicinski sposobni da učestvuju u programu.

Proces selekcije će biti završen u proleće 2017. godine i svi kandidati će dobiti obaveštenje o svom statusu sredinom maja 2018. godine. Dobro poznavanje engleskog jezika je bitno, ali nije jedini kriterijum koji se razmatra tokom procesa odabira.
VRATI NA POČETAK

Šta se dešava nakon obaveštenja o statusu kandidata?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Nakon što dobiju obaveštenje finalisti, zamene i njihovi roditelji će dobiti sve potrebne informacije kako bi ih pripremili za odlazak. Moraju zvanično i pismenim putem da obaveste svog YES predstavnika da prihvataju stipendiju, te moraju dostaviti svu dodatnu dokumentaciju koja bude potrebna. Učenici se moraju prjaviti za međunarodni pasoš i američku vizu odmah nakon što budu primljeni na program. YES program će učesnicima dati sva uputstva potrebna za prijavu za američku vizu.

Od maja do avgusta 2018. godine odabrane američke organizacije koje se bave razmenama će „spajati“ finaliste sa kvalifikovanim porodicama u SAD i upisivati učenike u lokalne srednje škole. U junu i julu 2018. dobitnici stipendije će u svojoj zemlji učestvovati u pripremnom seminaru koji ih priprema na odlazak i život u SAD. U avgustu, učenici putuju u SAD na još jedan pripremni program, a onda u svoje porodice-domaćine i zajednice kako bi počela njihova razmena od avgusta 2018.

Obratite pažnju: učesnici YES programa se moraju vratiti u svoje zemlje na kraju programa datuma koji odredi Američki savet. Američka viza koju učenici dobiju neće biti izmenjena ili produžena nakon unapred određenog datuma završetka programa.
VRATI NA POČETAK

Šta dobijam od učešća u programu razmjene?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
YES program nudi učenicima priliku da uče o ljudima i kulturi  Sjedinjenih Američkih Država. YES učesnici su takođe omladinski ambasadori koji mogu naučiti Amerikance o svojim zemljama i kulturama. Učenici uče kako da cene i da budu otvoreni prema drugim kulturama, kako da unapređuju lični razvoj i samostalnost, te kako da postanu bolje opremljeni da žive u svetu koji je sve više povezan. Takođe, učenici ostvaruju bliske veze sa svojim porodicama-domaćinima u SAD i zajednicama često stvarajući veze koje traju čitav život. Mnogi bivši učesnici programai pohađaju prestižne univerzitete nakon što se vrate kući i  pronalaze poslove gde mogu iskoristiti veštine koje su razvili tokom boravka u Americi.
VRATI NA POČETAK

2017-18 YES Brochure-3O čemu treba da razmišljate pre nego što se prijavite za YES?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Učenici koji razmišljaju o tome da se prijave na program trebalo bi da razmotre moguće negativne posledice učestvovanja. Ovo su pitanja na koje bi trebalo da imate odgovor za sebe same:
• Da li ću morati da ponavljam razred nakon što se vratim kući?
• Da li ću se vratiti kući prekasno i neću stići na polaganje mature ili prijemnih ispita za fakultete 2019. godine? YES učenici se vraćaju u svoje zemlje u poslednjim danima maja ili u junu.
• Da li će moj univerzitet ili institut odložiti moju ponudu za prijem ako sam već negde primljen/primljena?
• Da li ću morati da idem u vojsku nakon povratka?
• Da li ću moći da maturiram kao vukovac/najbolji učenik u mojoj školi? Iako učenici pohađaju srednju školu u SAD, nastavni plan je mnogo drugačiji nego u drugim zemljama i veoma je moguće da nećete učiti iste stvari kao kod kuće.
VRATI NA POČETAK

Ko organizuje program?
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Američki savet za međunarodno obrazovanje (American Councils for International Education) organizuje promovisanje, odabir, pripremne programe i putovanja za YES program u jugoistočnoj Evropi. Osnovan 1974, Američki savet je međunarodna neprofitna organizacija koja radi na tome da unapredi razumevanje između zemalja, omogući razmenu ideja među pojedincima, te poboljša saradnju kroz obrazovanje. Savet dizajnira, implementira i podržava inovativne programe u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi, Evroaziji, Bliskom istoku, Aziji i Africi.

Tokom proteklih 40 godina, Američki savet je postala jedna od vodećih američkih organizacija za međunarodno obrazovanje.. Sprovodi više od 30 programa razmene i obuke, uključujući i nekoliko programa Vlade SAD za učenike srednjih škola, studente prvog i drugog ciklusa studija, nastavnike i profesore. Američki savet vrši profesionalnu administraciju akademskih, profesionalnih i programa kulturne razmene za desetine hiljada učesnika iz Afganistana, Afrike, Euroazije, Bliskog istoka, jugoistočne Azije i jugoistočne Evrope. Mnoge druge privatne, neprofitne organizacije u SAD takođe učestvuju u sprovođenju YES program. Po nalogu Vlade SAD ove organizacije da smeštajuYES učesnike u odgovarajuće porodice, koje im pružaji podršku i organizuju programske aktivnosti tokom tokom godine razmene.
VRATI NA POČETAK


YES  Mailing List Subscription

* indicates required